Asa a inceput totul...


luni, aprilie 26, 2010

Voluntar de la Centrul de Limbi Străine, lansat în Piaţeta Teatrului





E vorba de Constantin Drăgoi, voluntar de bază la Centrul de Limbi Străine, elev în clasa a XII-a, Liceul Pedagogic “Spiru Haret” din Focşani. Ce este şi mai frumos, articolul publicat despre el în Ziarul de Vrancea (pe care l-am preluat integral, cu acordul autorului, inclusiv comentariile post publicare, din ediţia online), aparţine unei alte eleve, Cristina Roibu, clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Unirea”, de asemenea voluntară la noi la Centru şi bună prietenă cu noi şi cu Costi!

Mulţumind Cristinei şi Ziarului de Vrancea pentru acordul de publicare, Asociaţiei Carpatina Onlus din Torino pentru acordul de a lansa doar în prezenţa unui coautor şi pentru cărţile trimise şi sprijinul acordat, Teatrului “Mr. Gh. Pastia” pentru sonorizare şi tuturor celor care au ales să fie vineri alături de noi la eveniment, vă invităm să citiţi articolul care este extrem de sugestiv pentru debutul literar internaţional al unui elev focşănean.

Nu aş adăuga decât câteva impresii personale şi poze ca această imagine “voluntară” să fie completă.
În priml rând, alegerea de a lansa în aer liber e per se una ca de obicei “nonconformistă”, însă a precedat o frumoasă expoziţie vie, de carte şi lectură, în mijlocul oamenilor în Piaţeta Teatrului.
Alături de Costi a fost familia, extrem de emoţionată, prieteni, voluntari de la noi, bibliotecari, mass-media şi trecători. Un tablou frumos, prietenesc, scăldat de un soare cald, ca după sufletul omului. O zi perfectă pentru a ne promova voluntarii, promovând totodată cartea şi lectura. 

Să sperăm că vom putea onora şi cererile de carte care au apărut înainte şi post eveniment, tot cu ajutorul prietenilor şi colaboratorilor noştri de la Asociaţia Carpatina din Torino.
Şi acum, lectură plăcută!
(Anamaria Cătănoiu, coord. Centrul de Limbi Străine)


Un licean şi-a pus semnătura pe o carte despre comunism
De, Cristina Roibu | 26.04.2010 ( Afişări: 292)

Elevul de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” a publicat povestea bunicului său, fost deţinut politic, într-o carte apărută în Italia 

Constantin Drăgoi, Costi pentru prieteni, este elev în ultimul an la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” din Focşani şi a lansat vineri, 23 aprilie, cartea bilingvă româno-italiană “Amintiri din dictatură”, unde a publicat un capitol intitulat “Eu şi regimul Dej”, în care spune povestea de viaţă a bunicului său, fost deţinut politic în timpul regimului Gheorghe Gheorghiu Dej. Lansarea a avut loc în faţa Teatrului “Mr. Gh. Pastia”, cu ocazia Zilei Bibliotecarului, în cadrul festivităţilor organizate de Biblioteca Judeţeana “Duiliu Zamfirescu”. Constantin Drăgoi şi-a început scrierea ca pe o simplă temă la istorie despre “Viaţa în timpul comunismului”. Avându-l pe bunicul său deţinut politic, Costi i-a luat un interviu emoţionant despre cei şase ani petrecuţi în închisorile de la Brăila şi Gherla, mărturisiri care au fost publicate apoi în revista şcolii sale. Tânărul spune că bunicul său, Lazăr Marin din Răstoaca, a fost condamnat de regimul comunist la 20 de ani de munca silnică şi i-a fost confiscată averea pentru că s-a împotrivit colectivizării şi a luat parte la rebeliunea ţărănească din 1957. În final a ispăşit doar şase ani din pedeapsa. Într-o zi, trecând pe la Secţia de Limbi Străine a bibliotecii, Costi a descoperit un ziar din Italia, adus de o cunoştinţă a bibliotecarei Anamaria Cătănoiu, în care se găsea anunţul concursului pe tema comunismului din Europa. I-a surâs ideea trimiterii articolului despre bunicul său, mai ales ca Adrian Ţiglea şi Anamaria Cătănoiu l-au încurajat să participe. “Nu m-aş fi înscris în concurs dacă nu m-ar fi încurajat Adi şi Ana, amândoi ştiind de interviul luat bunicului meu”, mărturiseşte Costi. Tânărul a transformat totul într-o poveste şi a trimis-o prin e-mail asociaţiei de la Torino, care a organizat competiţia. “Mare mi-a fost surpriza când am primit un mail în care eram invitat să particip la lansare, în calitate de coautor al cărţii”, adaugă tânărul focşănean. Nu a crezut că va reuşi deoarece nu îndeplinea anumite condiţii, cum ar fi faptul că trebuia să aibă domiciliul în Italia şi trebuia să fi trăit în comunism. Or, Costi s-a născut în 1991, deci la doi ani după căderea regimului. Totuşi, povestea lui din estul Europei a plăcut, iar organizatorii au inclus-o în lucrare. “Sunt singurul autor dintre cei nouă care a scris şi a trimis din România, şi sunt singurul care am acţionat ca intermediar, scriind în locul bunicului meu”, ne-a mai spus tânărul.
Cu toate că nu se încadra în condiţiile impuse de organizatori, a trimis eseul său şi astfel povestea de viaţă a bunicului său a văzut lumina tiparului în Italia, graţie şi implicării de care au dat dovada cei de la clubul de limbi străine al Bibiliotecii Judeţene. Coordonatorii Bibliotecii au decis că lucrarea în care a apărut articolul merită o lansare şi în România şi ca un omagiu pentru bunicul liceeanului, care s-a stins din viaţă recent, la vârsta de 78 de ani. (Cristina ROIBU)


Comentează
Autor: cleolid 
26.04.2010 / 08:15:36 | 78.96.161.196 

"FELICITARI!!! DE UNDE POATE FI CUMPARATA CARTEA? "

Lansare Constantin Drăgoi 
Autor: Anamaria Cătănoiu 
26.04.2010 / 08:28:11 | 193.37.136.254 

"Bună ziua! Momentan nu au fost trimise decât câteva exemplare pentru lansare. Am vorbit cu partenerii nostri de la Asociaţia din Torino să ne mai trimită, şi ne-au promis că încearcă să ne mai trimită. În principiu le veţi găsi la Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Judeţene Vrancea, vizavi de Parcul Bălcescu, 0237-231161. Vă mulţumim pentru interesul manifestat şi pentru sprijinul acordat tinerilor noştri! Cartea va fi disponibilă şi pentru împrumut la bibliotecă."


Avem „oficial” Club gratuit de cinematografie






Cu perdele opace, ecran de proiecţie şi videoproiector, chiar şi popcorn, aşa a fost inaugurat primul şi singurul club gratuit de cinematografie din Vrancea!

În prezenţa a 30 de spectatori, care au avut plăcerea să urmărească superbul film „Fahrenheit 451”, ecranizat după cartea omonimă a lui Ray Bradbury, am inaugurat ceea ce ne dorim să fie o alternativă la cinematograful momentan inexistent din oraşul nostru şi care, se pare, se bucură de apreciere şi încurajare.

După inaugurarea blogului „Clubul Cinefililor”, http://clubulcinefililorfocsani.wordpress.com/, genericul clasic al emisiunii „Telecinemateca” , difuzată pe TVR 1, a prefaţat cu emoţie filmul, bibliotecari, elevi, cadre didactice savurând timp de 2 ore povestea cărţilor interzise şi arse într-un viitor imaginar.
 
La finalul filmului, spectatorii au fost aşteptaţi să guste faimosul popcorn, caracteristic vizionărilor cinematografice, şi un pahar de vorbă şi impresii.

Evenimentul a fost descris chiar de Sorin într-un articol publicat în Monitorul de Vrancea şi mulţumim pe această cale pentru acordul autorului şi al colectivului ziarului de a-l publica integral pe blogul nostru.
Vă aşteptăm aşadar, în fiecare joi, de la ora 17.30, să vizionăm şi să comentăm filme clasice, din colecţia personală a lui Sorin Tudose şi cea a Bibliotecii Judeţene Vrancea!
(Anamaria Cătănoiu, coord. Centrul de Limbi Străine)


Monitorul de Vrancea
Vineri, 23-04-2010

Clubul Cinefililor, un proiect inedit!
de Sorin Tudose

          Noul proiect cultural al Centrului de Limbi Străine din cadrul Bibliotecii Judeţene „Clubul Cinefililor Focşani“ a fost lansat, ieri, la sediul instituţiei. La eveniment au participat bibliotecari, cadre didactice şi elevi dornici să afle mai multe despre acest inedit club. Cei implicaţi în proiect au aranjat totul astfel încât să fie creată o atmosferă de cinema. Piese cunoscute din filme, un ecran de proiecţie, un proiector dar şi o expoziţie de cărţi despre lumea filmului au asigurat o atmosferă demnă de un astfel de eveniment. „Propunerea înfiinţării unui astfel de club a fost una inedită dar am cerut de la început să fie ceva mai mult decât un simplu cinematograf. Am vrut ca membrii clubului să comunice între ei după ce pelicula se termină, să schimbe opinii deoarece toate acestea vor duce în final către nişte orizonturi lărgite“, a declarat Teodora Fântânaru, directorul Bibliotecii Judeţene. 
        La rândul ei, Anamaria Cătănoiu, coordonatorul secţiei Limbi Străine a spus că acest club este binevenit în condiţiile în care nu avem niciun cinematograf în oraş. „Vrem ca acest club de cinematografie să le arate membrilor operele valoroase ale cinema-ului şi să îi familiarizeze cu termeni de specialitate, cu valorile celei de-a şaptea artă. De asemenea, vrem prin acest club să atragem comunitatea către carte pentru că vor rula multe ecranizări şi se vor putea face comparaţii între film şi sursa sa de inspiraţie“, a declarat Anamaria Cătănoiu. Ideea acestui club a pornit de la un cinefil focşănean care în timpul studenţiei a fost membru al „Clubului Cinefililor Iaşi“ desfăşurat la Casa de Cultură din Parcul Copou care de curând a împlinit cinci ani de existenţă. 
     După ce au aflat toate informaţiile despre club şi despre blogul acestuia, http://clubulcinefililorfocsani.wordpress.com toţi invitaţii au putut vedea apoi filmul „Fahrenheit 451“, o ecranizare după romanul omonim semnat de Ray Bradbury. Acest lucru a avut loc după ce a rulat nostalgicul generic de la „Telecinemateca“, când cei mai mari dintre invitaţi şi-au adus aminte de copilărie. Participanţii au fost plăcut surprinşi de film dar şi de această idee menită să aducă un suflu nou în spaţiul cultural vrâncean. 
           Cinefilii se vor putea întâlni de acum în fiecare zi de joi, la orele 17.30, la sediul Centrului de Limbi Străine. De la fiecare mare regizor al cinematografiei universale vor fi vizionate două filme urmând ca joia viitoare să ruleze clasicul film a lui Richard Brooks „Pisica pe acoperişul fierbinte“, cu Paul Newman şi Elizabeth Taylor. Filmele fac parte atât din colecţia bibliotecii cât şi din colecţia proprie a iniţiatorului. Clubul cinefililor este destinat tuturor, indiferent de vârstă şi este cu intrare gratuită fiind organizat în scop cultural-educativ. Pentru sentimentul de apartenenţă la un grup vor fi realizate, în cel mai scurt timp posibil, şi legitimaţii personalizate pentru toţi cei interesaţi. (Sorin Tudose)


joi, aprilie 22, 2010

Ziua Naţională a Bibliotecilor – surprize vii de final



Biblioteca Judeţeană Vrancea vă invită să-i fiţi alături la finalul spectacolului dedicat cărţii pe tot parcursul Săptămânii Nationale a Bibliotecilor.

Vineri, 23 aprilie, Ziua Naţională a Bibliotecarului, începând cu ora 14.00, în Piaţeta Teatrului „Mr.Gh. Pastia” din Focşani, Biblioteca Judeţeană Vrancea vă rezervă surprize „vii” de final, în aer liber, în mijlocul oamenilor:

Expoziţie vie, în cadrul Campaniei PRO Lectura, o altfel de campanie de promovare activă a cărţii, a lecturii, a bibliotecii şi a educaţiei în general. O campanie care doreşte să se desfăşoare printre oameni şi cu oameni, care să descopere sau să redescopere plăcerea de a răsfoi o carte.
Lansare de carte, Memorie di una dittatura: Raccolta di testimonianze scritte da chi ha vissuto la dittatura romena = Amintiri din dictatură: Culegere de mărturii scrise către cei care au trăit sub dictatura din România. Torino, Italia, decembrie 2009. Constantin Drăgoi, elev în clasa a XII, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focşani este voluntar la Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Judeţene Vrancea şi este unul din cei 9 coautori care au fost selectaţi să publice în cartea editată de Asociaţia Culturală Carpatina Onlus, din Torino, Italia.
Cărţi de luat acasă, proiect care îşi propune să promoveze lectura prin oferirea gratuită de cărţi doritorilor. Oricine iubeşte cartea îşi poate alege titlurile favorite din cele pe care Biblioteca le va pune la dispoziţia lor.

Finalul acestui spectacol al cărţilor care s-a desfăşurat pe întreaga săptămână nu putea să fie decât unul pe măsură, tot în mijlocul cărţilor, dar mai mult, chiar în mijlocul oamenilor, în aer liber. De aceea am şi dorit să denumim activităţile de vineri „vii”, pentru că în centrul acestora va sta, cum este şi firesc, de ziua lui, însuşi Bibliotecarul, amfitrionul acestei săptămâni speciale pentru profesia noastră. 
Tuturor colegilor bibliotecari, cele mai bune gânduri cu speranţa ca prin nobila misiune pe care şi-au ales-o vor atige sufletul şi spiritul cititorilor de astăzi şi de mâine”
. (Teodora Fîntînaru)


miercuri, aprilie 21, 2010

Inaugurare CLUB in stil CINEMA la Centrul de Limbi Străine


Inaugurarea Clubului gratuit de cinematografie pentru toate vârstele este una dintre activităţile şi surprizele inedite pe care Biblioteca Judeţeană Vrancea vi le oferă în cadrul Săptămânii bibliotecarului.

Joi, 22 aprilie, ora 13.00, la Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Judeţene Vrancea va avea loc inaugurarea unui nou club gratuit, de cinematografie, rularea oficială a primului film şi lansarea blog-ului.
Iniţiatorul acestui proiect inedit pentru judeţul Vrancea este jurnalistul Sorin Tudose, un tânăr pasionat de arta cinematografică, care a dorit să-şi împlinească un vis născut în timpul studenţiei. Proiectul, care are ca parteneri Biblioteca Judeţeană şi Asociaţia POTPOURRI din Focşani, este unul complex datorită componentei educative şi formative care îl particularizează şi care îşi propune să depăşească simplul act de vizionare. 
După inaugurare va avea loc rularea oficială a primului film, Fahrenheit 451, un „cadou clasic”, din 1966, pentru toţi iubitorii de gen, dar şi pentru bibliotecari dar şi lansarea blog-ului, Clubul Cinefililor Focşani (http://clubulcinefililorfocsani.wordpress.com/)
Clubul este gratuit, se va întruni săptămânal, joia, de la 17.30 la sediul Centrului de Limbi Străine şi este deschis tuturor, indiferent de vârstă!
 „Propunerea lui Sorin Tudose ne-a încântat pentru că este un proiect inedit pentru judeţul nostru. Ideea este foarte bună cu atât mai mult cu cât în oraşul nostru nu mai funcţionează momentan nici un cinematograf. 
     Vrem să recreem pe cât posibil atmosfera specifică însă scopul nostru este unul profund educativ şi formativ, nu doar simpla vizionare. Vrem să-i „învăţăm” ce înseamnă arta cinematografică şi asta plecând de la carte, de la romanul original. Biblioteca deţine toate resursele pentru ca membrii clubului să-şi formeze o viziune corectă şi completă despre cea de-a 7 artă.”

 (bibl. Anamaria Cătănoiu – coord Centrul de Limbi Străine)
 
Programul săptămânii naţionale a bibliotecilor din România continuă la toate secţiile bibliotecii cu o serie de evenimente după următorul program: 
Joi, 22 aprilie ora 12.00, în cadrul Secţiei pentru copii şi tineret va fi marcată Ziua Pământului de părinţii şi copiii Grădiniţei nr. 6 Focşani care vor aduce peşti pentru acvariul bibliotecii sub îndrumarea ed. Oancea Valerica.
Joi, 22 aprilie ora 14.00 – Sediul central va avea loc prezentarea colecţiilor şi serviciilor bibliotecii pentru elevii Liceului Pedagogic „Spiru Haret”, coordonatori prof. Ion Stănel şi prof. Marcu Livia, colaboratori ai bibliotecii.


luni, aprilie 19, 2010

Săptămâna naţională a bibliotecarului


în perioada 19 – 23 aprilie 2010
cu prilejul 

ZILEI NAȚIONALE A BIBLIOTECARULUI
Din program:

Luni, 19 aprilie
ora 10.00 Sediul central: Sala de lectură 
• Lansarea Săptămânii naționale a bibliotecilor în prezența bibliotecarilor din bibliotecile publice vrâncene
• Aniversare – 100 de numere ale revistei „Oglinda literară”. Redactor-șef - Gheorghe Andrei Neagu
• Prezentare de carte
Ion Lazăr da Coza – Crucea umbrelor: povestiri. Focșani: Editura Pallas, 2008.
Prezentarea campaniei „O carte pentru un suflet” - donații de carte pentru copii instituționalizați și persoane defavorizate social din cadrul proiectului „Biblioterapie pentru suflet” 
ora 18.00Sediul central: Sala de lectură 
• Întâlnirea săptămânală a Cenaclului literar „Duiliu Zamfirescu”
• Lansare de carte:
Gheorghe Andrei Neagu – Nunta neagră. Râmnicu-Sărat: Editura Valman, 2010.
• Lansare de carte: Romeo-Valentin Muscă – Odobești, Orașul viilor domnești.Focșani: Editura Terra, 2009.
• VERNISAJ
Luceferi ai literaturii române – expoziție filatelică – asist. med. Aurel Lazăr, Asociația Filatelică Vrancea, prezintă: prof. Teodor Passan, colecționar

Marți, 20 aprilie, ora 16.00 - Grădinița nr. 18 
• Inițierea programului „Biblioteca la tine acasă” (Prezentarea colecțiilor și serviciilor bibliotecii în școli și grădinițe)
Organizator: Secția pentru copii și tineret

Miercuri, 21 aprilie
ora 10.30 – Filiala Sud 
• Cinci minute de lectură (expoziție vie în aer liber) din cadrul Campaniei Pro LECTURA 
Prezintă: clasa a V-a A, Școala „Nicolae Iorga” Focșani
• Bibliotecar pentru o oră (cititorii vor fi bibliotecari pentru o oră)
ora 13.00 – Biblioteca pentru copii și tineret
• Dăruiește o carte copiilor din Tîrîtu! - finalizarea campaniei de donație de carte inițiată de Monitorul de Vrancea în parteneriat cu Biblioteca Județeană
ora 1600 – Grădinița nr. 1 
„Biblioteca la tine acasă” (Prezentarea colecțiilor și serviciilor bibliotecii în școli și grădinițe). 
Organizator: Secția pentru copii și tineret
ora 17.00 – Sediul central: Sala de lectură 
• Lansare de carte:
Ștefania Oproescu – Delir în curcubeu. Râmnicu-Sărat: Editura Valman, 2010.

Joi, 22 aprilie
ora 10.00 - Școala generală Tîrîtu, comuna Poiana Cristei
• Dăruiește o carte copiilor din Tîrîtu! – inaugurarea bibliotecii în satul Tîrîtu, comuna Poiana Cristei
ora 13.00 – Centrul de limbi străine 
• Inaugurarea Clubului de cinematografie
ora 13.30 – Centrul de limbi străine 
Vizionarea filmului SF englez-francez, 1966 - Fahrenheit 451, 
Ecranizare a romanului omonim al lui Ray Bradbury
Regizor: François Truffaut

Vineri, 23 aprilie, ora 15.00 – Piațeta Teatrului „Mr. Gr. Pastia”
Campania Pro LECTURA - expoziție vie în aer liber
Lansare de carte:
Memorie di una dittatura: Raccolta di testimonianze scritte da chi ha vissuto la dittatura romena = Amintiri din dictatură: Culegere de mărturii scrise către cei care au trăit sub dictatura din România. Torino, Italia, decembrie 2009. Editată de Asociația Culturală Carpatina Onlus. 
Coautor: Constantin Drăgoi, cls. a XII-a, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” 
• Încheierea Săptămânii naționale a bibliotecilor cu proiectul „Cărți de luat acasă”

Luni – Vineri, ora 10.00 – 17.00 – Sediul central: Holul mare
• Stand de carte (implicarea publicului în achiziția de carte pentru bibliotecă)
- Librăria „Universul Cărții”
- Editura Teora

Expoziții inedite la toate secțiile bibliotecii

Sediul central: Holul mare
• Spectacolul cărților
• Obiecte găsite în cărți

Sediul central: Sala de lectură
• Lumea este o scenă și oamenii sunt doar actori

Secția pentru copii și tineret
• Cartea – poarta cunoașterii


VĂ AŞTEPTĂM CU TOATĂ DRAGOSTEA SĂ FIŢI ALĂTURI DE NOI, BIBLIOTECARII!