Asa a inceput totul...


vineri, martie 04, 2011

Hai pe net la bibliotecă!






Ieri, 3 martie 2011, Campania națională Hai pe net, la care și Biblioteca Județeană Vrancea este parteneră, a continuat cu un eveniment „practic voluntar” la Sala multimedia din strada Mr. Gh. Sava, nr.4.

Sălile multimedia au fost desemnate telecentre în scopul Campaniei naționale de alfabetizare digitală Hai pe net, susținută de Fundaţia EOS în parteneriat Programul Microsoft Unlimited Potential şi ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.

Derulată în perioada 28 februarie – 5 martie în diverse locații (Primăria Municipiului Focșani, Direcția de Muncă Vrancea și Sălile multimedia ale Bibliotecii), Campania Hai pe net! a poposit ieri la noul sediu din strada Mr. Gh. Sava.

Protagoniștii au fost 15 copii de la Centrul Dănuț din Broșteni, coordonați de prof. Elisabeta Norocea și Jana Țigăeru, care au învățat de la prietenii lor mai mari tainele calculatorului și internetului. 6 elevi voluntari de la clasa X E, Colegiul Național Al. I. Cuza”, coordonați de prof. Constanța Coatu și consilierul educativ, prof. Melania Pătrășcanu, i-au învățat pe pitici cum să comunice on-line.

Manolache Emanuela-Teodora, Jugaru Elena Raluca, Matei Ana-Maria, Panaite Andrada Tania, Popa Andra Corina și Filimon Mirela, alături de profesorii lor și de bibliotecari, i-au ajutat pe prietenii de la Broșteni să-și creeze conturi de e-mail și de messenger pentru a putea coresponda cu ei.

Cele două ore petrecute în sala multimedia, care s-a dovedit aproape neîncăpătoare, au fost pline de amuzament, bucurie, agitație. Copiii au recunoscut ca mulți nu aveau calculator acasă și nu au lucrat decât puțin, “pe cel de la Centrul Dănuț…”. În rest…poate puțin pe cel de la școală. Dar au fost încântați de ideea de a putea comunica cu alți copii, din altă parte a țării sau poate chiar din altă țară. Printre râsete și fursecuri bune s-au creat și conturile mult dorite și chiar a început efectiv comunicarea on-line! Voluntarii de la liceu le-au creat de asemenea și liste de prieteni și aplicația și mai practică a constat în chat-ul pe mess între prichindei.

Ce să vă spunem, că de fapt, pe lângă scopul campaniei în sine, ne-am dorit cel mai mult să socializăm? Să ne facem prieteni? Să legăm relații durabile?

Această întâlnire a marcat, printre altele, și începutul și continuarea unui parteneriat educativ real între cele trei instituții: Biblioteca Județeană Vrancea, Colegiul Național Al.I. Cuza și Centrul Dănuț din Broșteni, care dorește să ofere copiilor alternative educative, culturale și de loisir.

Voluntarii și prichindeii s-au despărțit prieteni, cu promisiuni din partea prof. Norocea să îi mai aducă la Bibliotecă, și cu promisiuni din partea voluntarilor și bibliotecarilor să-i viziteze la Centrul din Broșteni. Ne-am schimbat id-uri de mess și adrese de e-mail, și cu multe îmbrățișări și pupici dulci copiii abia s-au îndurat să plece acasă.

Partea și mai frumoasă a întâlnirii este faptul că elevele voluntare de la liceu, cele 6 fete minunate care au fost extrem de încântate de activitate, vor să fie voluntari permanenți la bibliotecă și au cooptat și alți colegi doritori!

Și practic…așa se nasc noi relații și idei practice…la bibliotecă. Hai pe …la noi! Fii și tu practic!

(Anamaria Cătănoiu, Coordonator Centrul de Limbi Străine)