Asa a inceput totul...


miercuri, septembrie 21, 2011

Experiența TEOFL- informații prețioase despre examenele internaționale I

Articol preluat de pe site-ul roxandrei.ro, cu acordul autorilor
http://roxandrei.ro/utile/examenul-de-engleza-toefl/

TOEFL este un test internațional de limbă engleză care este obligatoriu în procesul de aplicare la majoritatea facultăților (undergraduade și postgraduate) cu predare în limba engleză. Acest test de competențe lingvistice îți echivalează nota de la bac și te poate ajuta dacă aplici pentru un program ERASMUS în străinătate.

TOEFL vs IELTS
IELTS a fost creat de British Council pentru admiterea la universitățile din U.K.  În timp a ajuns la fel ca si TOEFL-ul, un test de limba engleză recunoscut internațional. Probabil ca mulți dintre voi vă întrebați care este mai ușor sau care merită să fie dat. Eu am dat TOEFL și Roxana a dat IELTS  și amândoi ne dorim să studiem în U.K. Pentru că amândouă sunt la fel de bune, vă voi prezenta asemănările și diferențele, lăsându-vă pe voi să decideți care este mai potrivit.

Asemănări între TOEFL și IELTS
Ambele teste sunt acceptate de universități și angajatori. Atât TOEFL cât și IELTS au o taxă de examinare de aproximativ 700 RON. Structura lor este formată din 4 părți: Reading, Listening, Speaking și Writing. Valabilitatea testelor este de doar 2 ani.

Diferențe între TOEFL și IELTS
O diferența majoră este că TOEFL-ul se poate da și pe calculator, față de IELTS care se dă doar pe hârtie. Calculatorul îi avantajează pe cei care scriu lent sau urât în mod normal. În plus, poți modifica oricând ce ai scris. Hârtia îi avantajează pe cei care subliniază pe text și care pot scrie un eseu cap coada fără să facă modificări.
Instituția care a înființat TOEFL-ul este din America și cea care a înființat IELTS-ul este reprezentată de British Council alături de Cambridge și de Guvernul Regatului Unit.
Scorul obținut la TOEFL este mai precis (0-120) față de cel obținut la IELTS unde nota maximă este 9 și celelalte note sunt multiplii de 0,5 (ex: 8,5 ; 8 ; 7,5 …).
Durata testării pentru TOEFL este de 4 ore și 30 de minute, iar pentru IELTS este de doar 2 ore și 45 de minute.

Reading-ul diferă în sensul ca pasajele de la TOEFL sunt mai lungi.
Listening-ul se realizează prin ascultarea unui text o singură dată și răspunderea la o serie de întrebări. La IELTS (pe hârtie) poți să vezi întrebările înainte să asculți convorbirea.
Speaking-ul diferă cel mai mult. La TOEFL ai un timp limitat în care trebuie să vorbești într-un microfon. Doar 2 întrebări îți cer opinia despre un subiect, restul punându-te să explici ce ai înțeles dintr-o conversație sau dintr-un pasaj și o conversație. La IELTS trebuie să vorbești în fața unui examinator despre un subiect din viața de zi cu zi. Dacă poți să gesticulezi și să te uiți în ochii examinatorului, IELTS-ul este alegerea potrivită, iar dacă poți vorbi singur într-un mod rapid și la obiect atunci TOEFL-ul este mai potrivit.
Writing-ul la TOEFL este format din 2 subiecte. Primul subiect te pune să citești un text și să asculți o lectură. Cel care vorbește demonstrează de ce textul este greșit (d.p.d.v logic). Tu trebuie să faci un rezumat în care să prezinți ce a zis textul și cum l-a demontat cel care a vorbit. IELTS-ul te pune să analizezi o diagramă și să citești un text și apoi să explici ce ai înțeles. Al doilea eseu este asemănător pentru că atât la IELTS cât și la TOEFL ești pus în fața unor probleme care au doua variante de soluționare. Tu trebuie să alegi una și să o argumentezi. IELTS-ul prezintă un avantaj pentru că poți să aloci cât timp vrei fiecărui eseu. Poți să faci diagrama în 15 minute și eseul în 45 minute sau eseul în 30 minute și diagrama în 30 minute.
În general, aveți alocat 1 minut și 30 de secunde să răspundeți la o întrebare de reading și 1 minut la una listening.

Structura testului TOEFL
Reading:  Partea I = 1 pasaj (20 minute – între 12-14 întrebări);
Partea II = 2 pasaje (40 de minute – între 24-28 de întrebări). Cele mai grele și valoroase sunt cele de la sfârșit care vă pun să alegeți ideile principale din text sau să atribuiți unor idei argumentele potrivite.
Listening: Partea I = 1 conversație + 2 prelegeri - 10 minute (doar răspunsurile) – între 16-18 întrebări). Este bine să vă notați cât mai multe detalii în timp ce ascultați.
Speaking 6 întrebări
- întrebările 1 și 2 vă pun să vă spuneți părerea despre un subiect. Aceasta părere trebuie argumentată cu exemple concrete. Pregătirea notițelor se face în 15 secunde și răspunsul se realizează în 45 de secunde.
- întrebările 3 și 4 vă arată un text, urmat de audiția unei lecturi. Prin îmbinarea și sintetizarea informațiilor din text și din conversație trebuie să răspundeți la o întrebare. Citirea textului se realizează în 45 de secunde, pregătirea răspunsului în 30 de secunde și răspunsul în 60 de secunde.
- întrebările 5 și 6 vă pun să ascultați două conversații sau prelegeri. Întrebările vă cer să faceți un rezumat și apoi să explicați în detaliu o parte din conversații/prelegeri. Pregătirea se face în 20 de secunde, răspunsul în 60 de secunde.
Writing - 2 compuneri. Primul eseu (20 de minute – minim 150  de cuvinte) îți cere să scrii rezumatul unui text și unei prelegeri care demonstrează argumentele textului. Al doilea eseu (30 de minute – minim 300 de cuvinte) te pune să ăți spui opinia despre un subiect care poate fi rezolvat în două moduri.

Cerințele minime pentru facultăți/mastere
Toți zic ca testul TOEFL este ușor. De aceea punctajul de intrare este destul de ridicat. În general, facultățile tehnice vor cere cu 10 puncte mai puțin decât cele umaniste. Vă voi prezenta scorul minim pentru câteva categorii:
Admitere la o facultate: prestigioasă(100), bună (90) și mediocră (80).
Admitere la master:  prestigios (110), bun (100) și mediocru (90).

Sfaturi pentru examenul TOEFL
1) Exersați acasă întrebările de speaking înregistrându-vă cu telefonul. Nu depășiti timpul alocat!
2) Nu încercați sub nici o forma să copiați/trișați. Există nenumărate camere de filmat, supraveghetori, etc. Nu aveți voie decât să vă uitați la propriul computer.
3) Intrați ultimul în sală și atunci când vă apar pasaje de informare care vă cer să apăsați pe “continue”  trageți cat mai mult de timp (ex: citiți un pasaj de 3 ori). Acest timp nu se sustrage din timpul alocat testului așa că puteți să vă creați niște pauze artificiale. Aceste pauze sunt foarte bune pentru că:
a) După o secțiune, această pauză te relaxează, te scoate din tiparul întrebărilor anterioare, etc.
b) Daca trageți de timp, pentru voi secțiunea de speaking va începe când alții o vor termina. Astfel, probabil veți auzi din timp despre ce se vorbește așa că întrebările nu vor fi o surpriză. În plus, nimeni nu va mai vorbi, deci nu veți fi bruiați.

Centrele de testare TOEFL România
În marile orașe din România se afla mai multe centre de testare. Dacă sunteți din București trebuie să vă rezervați din timp locul ca să nu ajungeți să îl dați în alt oraș. Prezentarea la un centru de testare se face cu buletinul + un act care va conține semnătura (pașaport, legitimație de student, etc). Testul TOEFL se dă de pe 16 Septembrie până la 16 Decembrie având 3-4 testări pe lună.

Materiale pregătitoare recomandate pentru TOEFL
Eu am folosit această carte, dar va recomand și The Official Guide, Kaplan, College Test Preparation și Barron’s. Există și pe internet diverse materiale. Vă recomand să începeți pregătirea cu cel puțin 2 luni înainte de începerea examenului.
Mini concurs! Cine îmi va răspunde până pe 1 octombrie care sunt avantajele studierii în străinătate va primi gratuit cartea pe care am folosit-o ca să mă pregătesc pentru acest examen.

Simulări gratuite TOEFL
Dacă căutați teste online TOEFL sau simulări gratuite TOEFL puteți intra pe link-urile de mai jos. Pentru mine cele mai bune simulări au fost cele care erau incluse în Cambridge Preparation for the TOEFL Test. Nu uitați! Ofer cartea și cd-ul cu simulări gratuit persoanei care are cel mai bine argumentat răspuns la întrebarea: “Care sunt avantajele studierii în străinătate?”

Vă doresc tuturor bafta la testul TOEFL și sper să ajungeți la facultățile pe care vi le doriți!