Asa a inceput totul...


joi, mai 12, 2011

Cărţi pentru Germania de la vrânceni




Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea a continuat seria donaţiilor de carte către biblioteci din străinătate. Biblioteca Românească din Nurnberg, Germania, va primi peste 100 de exemplare prin proiectul Cărţi pentru Germania.

La invitaţia doamnei Liliana Moldovan, directorul onorific al Bibliotecii Româneşti „Ion Minulescu” din Nurnberg, Germania, Biblioteca Judeţeană Vrancea şi-a arătat disponibilitatea şi interesul de a participa cu o donaţie de carte pentru a sprijini comunitatea de români din Nurnberg.

Pentru acest proiect Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, prin Centrul de limbi străine, coordonat de bibliotecar Anamaria Cătănoiu a cooptat parteneri locali, care au donat peste 100 de exemplare de carte, din domeniile solicitate: Comunitatea evreiască din Focşani - coordonată de preşedintele Mircea Rond, Biblioteca de weekend Şerbeşti Vidra - coordonată de Doina Stratton-Andrieş, Şcoala Bordeasca Veche prin elevii îndrumaţi de prof. Steluţa Bătrînu, Asociaţia Culturală „Duiliu Zamfirescu”, director Gheorghe Neagu, şi Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

"Suntem încântaţi atât de invitaţia de a sprijini prin donaţii o altă bibliotecă românească de peste hotare, cât şi de faptul că am găsit în comunitatea vrânceană doritori să ofere acest sprijin. Spre marea noastră bucurie, ni s-a transmis că sunt foarte solicitate cărţile în limba română şi folosite în diverse activităţi de socializare pentru toate categoriile de vârstă. Mulţumim donatorilor noştri pentru că ne-au fost din nou alături, într-un timp atât de scurt după proiectul canadian, mulţumim pentru invitaţia şi şansa de a pune o nouă piatră la temelia unei biblioteci de carte românească, de această dată din Germania." (director Teodora Fîntînaru).


Caseta informativă
Proiectul „Nu lăsaţi limba română să moară”, iniţiat de Platfoma Culturală AŞII ROMÂNI, reprezentată de Ionela van Rees- Zota şi Berthold Staicu, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Mureş, a fost marcat prin inaugurarea în data de 7 aprilie 2010, la  Nürnberg- Germania,  Centrului Româno-German şi a Bibliotecii Româneşti „Ion Minulescu”.
Biblioteca Românească „Ion Minulescu” din Nurnberg, Germania, deservește o comunitate de aproximativ 40.000 de români. Fondul de carte prezent numără 7000 de volume în limba română și 1000 în limba germană. 
Prin deschiderea acestora se urmăreşte:
-  Oferirea unui număr variat de activităţi şi manifestări culturale, educaţionale şi divertisment românilor şi germanilor din împrejurimi.
-  Constituirea unui centru de socializare, informare comunitară şi multiculturală.
-  Formarea unui mediu instructiv educaţional menit să favorizeze schimburile interculturale şi să pregătească integrarea noilor membrii ai comunităţii româneşti în societatea germană.
- Instituirea - în cadrul centrului - a unei biblioteci româneşti, care să ofere servicii de specialitate, inclusiv posibilitatea de a consulta cărţi editate în limbile: română, germană, engleză, franceză.
- Crearea unei ludoteci destinată desfăşurării de jocuri şi a altor activităţi menite să satisfacă nevoia de joc şi socializare creatoare a copiilor români şi germani.
- Proiectarea vizionării unor producţii cinematografice din filmografia românească.
Director onorific al Bibliotecii din Nurnberg este Liliana Modovan, șef serviciu la Biblioteca Județeană Târgu Mureș, cea care a și invitat Biblioteca noastră să participe cu o donație de carte.

(
Anamaria Cătănoiu - Coordonator Centrul de Limbi Străine)