Asa a inceput totul...


miercuri, iulie 14, 2010

"Vârstele muzicii" nu are vârstă

Marţi, 13 iulie 2010, ora 18:00, la iniţiativa Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia” şi cu bunăvoinţa Centrului de limbi străine al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu”, a avut loc un eveniment artistic deosebit care s-a încadrat perfect în viaţa culturală a oraşului chiar dacă este perioada de vacanţe şi concedii. 

Locaţia aleasă şi publicul prezent au permis comemorarea compozitorului şi pianistului Robert Schumann, unul dintre fruntaşii romantismului german ai începutului de secol XIX.

Proiectul demarat în luna iulie a acestui an de Ateneul Popular, poartă numele “Vârstele muzicii” – audiţii şi prezentări şi îşi propune să se întâlnească săptămânal cu doritorii şi iubitorii de muzică bună.

Prima parte a proiectului a marcat personalitatea lui Schumann, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 200 de ani. 

Compozitorul Schumann precum şi creaţia sa au fost marcate de audiţii şi prezentări ale câtorva miniaturi vocale şi pentru pian în interpretări de mare excepţie. 
Astfel publicul a trăit momente speciale în care l-a putut vedea şi auzi pe marele pianist Vladimir Horowitz, muzician american de origine ucraineană precum şi pe Helen Grimaud – pian şi baritonul Thomas Quasthoff .

A fost, aşadar, o oră şi jumătate de muzică şi informaţii legate de viaţa şi activitatea artistică a lui Robert Schumann, timp în care publicul – adult şi tânăr, a putut afla ce înseamnă creaţia artistică şi liedul ca gen.

Aşteptăm şi alţi iubitori ai muzicii clasice în fiecare zi de marţi a lunii iulie la ora 18:00 în aceeaşi locaţie caldă şi primitoare a Centrului de limbi străine.