Asa a inceput totul...


luni, decembrie 21, 2009

Blog IT! la Școala de iarnă 1













A doua zi de Școală de iarnă dedicată Atelierului de blog a început la ora 9.00 și s-a sfârșit la 16.40 când i-am dat afară din bibliotecă.

Cei patru protagoniști care țin Atelierul de blog,

Tudorel Bezea – administrator Maux Design, Focşani
Blog: staupenet.ro

Camelia Dima Surăianu – profesor şi psiholog Centrul de Zi pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna”, Focşani

Anne-Marie Popa - psiholog

Dănuț-Cristian Ştefan – director marketing „Scorpion Exim”, Focşani
Blog: danyrolux.blogspot.com

au avut un succes nebun la public astăzi, în prima zi de Atelier dedicate blogului. Cei aproximativ 30 de participanți, predominant elevi de liceu și masteranzi au învățat partea “tehnică” de blog de la Tudorel și Dănuț: cum să facă un blog, ce elemente conține un blog, la ce se folosesțe un blog, cum se sparg parole, la ce să aibă grijă când postează pe net și multe lucruri folositoare, pe care nu le știau, după cum au recunoscut mulți dintre ei.

Pentru exemplificări s-a discutat și s-a comentat direct pe blogurile personale ale celor doi trainer și cel al bibliotecii, folosindu-se limbajul specializat, teminologia direct în engleză, cu traducerea și explicarea termenilor în română. Dintre participanți, doi au afirmat că vor deja să-și facă blog până a doua zi, pentru a vedea dacă știu să pună în practică ce au învățat și să beneficieze de ajutorul și sfaturile trainerilor și de sugestiile ad-hoc ale colegilor de echipă.

Partea a doua a atelierului a revenit celor doi psihologi, Camelia și Anne, care au discutat despre partea psihologică a blogului, ce înseamnă postarea sub nickname (poreclă) și nu sub numele adevărat, blogul ca jurnal al introvertitului, comunicare online și offline, idea de grup social pe blog, relaționare între bloggeri, teama de subestimare, efectul de halou, etc. Discuția a fost mai mult decât apreciată de elevi și i-a provocat la dezbateri, destăinuiri șii recunoașteri sincere a problemelor cu care se confruntă.

Tot atelierul a fost extrem de interactiv, ceea ce s-a și dorit de la început, și s-a extins de la ora 9 dimineața până aproape de ora 5 după-amiaza. Toată ziua s-a râs în hohote, lumea s-a tutuit indiferent de vârstă, tinerii s-au împrietenit și s-a creat un spirit de echipă și de apartenență la grup. Am mâncat mere, portocale, și prăjituri și am pus țara la cale: să facem un blog sau un forum de discuții în care să discutăm despre topicurile de interes.

Cererea cea mai mare, la unison și unanim, a fost de a se repeta astfel de activități. “Nu avem unde să mergem în altă parte, nu avem alternative la internet.” A fost una dintre declarațiile celor prezenți aprobată de toți. Dacă ar fi mai multe astfel de activități, ar fi cu adevărat un câștig pentru tineri, fiindcă au cu ce să-și ocupe timpul în mod constructiv. Dovadă că după terminarea “părții oficilale” a atelierului, vreo două ore aproape s-a stat la discuție cu trainerii despre toate temele posibile iar distracția a fost la maxim, la fel și numărul de lucruri bune care le-au aflat și ei și sincer, și noi, trainerii.

Toți așteaptă cu nerăbdare ziua de mâine, iar la final vom trage concluziile și vom vedea rezultatele. Deja s-au născut noi idei și proiecte, comune, cu ei…cu tinerii.
(Anamaria Cătănoiu – Coordonator central de Limbi Străine)