Asa a inceput totul...


marți, iunie 29, 2010

Uite așa am ajuns in ziarul Adevărul...


John Korst şi bibliotecara Anamaria Cătănoiu, cocoţaţi pe cele peste cinci tone de cărţi

Ziarul Adevărul

VIDEO Un poştaş american pensionar a strâns 90.000 de cărţi pentru copiii din România

*fragment extas din articolul publicat pe site-ul adevarul.ro de 
Ana Jităriţă
17 afişări
Marţi 29 iun 2010

Americanul John Korst vrea să-şi continue „misiunea“ în ţara noastră

Un poştaş american pensionar a trimis în România, în ultimii șase ani, aproape 90.000 de cărţi în limba engleză, donate de concetăţenii lui din St. Louis. De la Sibiu la Brusturoasa (Bacău), de la Pechea (Galaţi) la Reghin, cărţile trimise de John Korst îi ajută pe elevii români să înveţe mai bine limba lui Shakespeare.

16 tone de cărţi pentru trei biblioteci 
Cel mai mare proiect în care s-a implicat John Korst în România include trei biblioteci publice şi a presupus o donaţie de peste 16 tone de cărţi.

O treime dintre ele, aproximativ 10.000 de volume, a ajuns la Biblioteca Judeţeană Vrancea, restul fiind împărţite între bibliotecile din Baia Mare şi Suceava. Cu acest fond impresionant de carte în limba engleză, în urmă cu trei ani, instituţia din Focşani a pus bazele Centrului de Limbi Străine.

John Korst a ajuns la Focşani tot prin intermediul unui voluntar de la Peace Corps, Eric Bleich. Toate cărţile au provenit din donaţii, iar Biblioteca Judeţeană Vrancea nu a suportat decât cheltuielile de transport.

O mină de aur

„Volumele sunt de calitate foarte bună şi acoperă toate domeniile. Sunt enciclopedii scumpe, cărţi vechi valoroase, dicţionare şi titluri importante din sociologie, psihologie, literatură şi critică literară", spune Anamaria Cătănoiu, coordonatorul centrului.

Pentru cantitatea impresionantă de cărţi, instituţia din Focşani a rezervat o secţie întreagă. „Nu am facut încă o estimare valorică a volumelor. Trebuie să terminăm mai întâi inventarierea ca să avem o imagine exactă a donaţiei. Oricum vorbim de câteva sute de milioane bune. Dar, dacă e să judecăm după valoarea cărţilor, e o mină de aur foarte scumpă", crede Anamaria Cătănoiu.

Şefa centrului mai spune că „modelul" american este urmat, în ultima vreme, şi de donatori români. Recent, biblioteca a mai primit o donaţie de peste 700 de volume de literatură română de la o persoană particulară.