Asa a inceput totul...


vineri, septembrie 11, 2009

Atelierul de jurnalistică...la final











Cam așa s-ar putea rezuma pe scurt atelierul de jurnalistică pe care voluntarul american Zack Baddorf l-a susținut la Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Județene Vrancea.

Cei 30 de participanți au învățat cu adevărat ce înseamnă meseria de jurnalist, chiar dacă au sau nu au nici o tangență cu acest domeniu sau poate nu vor avea niciodată. Ideea nu era neapărat de a-i convinge să devină jurnaliști prin prezentarea atuurilor sau aspectelor frumoase ale acestei profesii, ci de a-i ajuta, pe cei mai puțin inițiați, să învețe a citi un ziar, a selecta și interpreta corect informația, a analiza un articol. Lucruri elementare ar spune unii, dar esențiale, și din păcate, deseori ignorate sau tratate superficial.

De la arta interviului, la interpretarea de articole, la redactarea lor și machetare, la arta fotografică, toate dedesubturile jurnalistice au fost prezentate în teorie si mai mult în practică. Tehnica modernă ne-a fost de ajutor, Zack proiectând suporturile de curs pe video proiector și exemplificând prin exerciții pe care micii jurnaliști au fost puși să le rezolve.

Cea de-a doua zi de atelier le-a pus la încercare spiritul de observație și creativitatea, cursul de fotografie fiind un excelent mijloc de a învăța să faci cu adevarat poze.

Partea de machetare propriu-zisă a ziarului a reprezentat ultima parte a cursurilor, sala multimedia, donată de Clubul Rotary "Varana" Vrancea, fiind neîncăpătoare aproape pentru 30 și mai bine de participanți. Cele 7 computere ale bibliotecii au fost suplinite de laptopuri pe care s-au instalat programe speciale de machetare și editare foto, cum ar fi Lightroom și Quark XPress.
În final, toată munca le-a fost răsplătită prin diplome și o superbă fotografie de grup cu Zack, care ne va aduce tuturor aminte de clipele frumoase petrecute împreună.

Mulțumim Zack, mulțumim tuturor care n-au sprijinit, mulțumim mass-mediei locale care ne-a promovat (așa, ca între viitori colegi!). Sperăm să ne revedem la un nou atelier (rămâne de negociat cu Zack dacă și când mai poate veni), deoarece solicitările voastre sunt numeroase. Dacă nu, Zack ne-a încurajat să devenim noi, actualii absolvenți ai atelierul, noii profesori la viitoarele ateliere. Rămâne și aceasta o ipoteză valabilă și de ce nu, o provocare.

Oricum, concluzia finală ar fi ca echipa formată la acest atelier să rămână o echipă și de acum încolo și să editeze poate un ziar online (de ce nu?) așa cum fac și alți liceeni care au participat la cursul lui Zack în alte orașe din țară.

Impresiile tuturor participanților la atelier sunt aici, splendide și transparente, așteptând comentariile voastre, cititorilor acestui blog.



Atelier de jurnalistică cu Zack Baddorf
10-11.09.2009
Impresiile participanţilor



Hîrju Angelica
Liceul pedagogic “SpiruHaret”, cls. XI

Fiind primul workshop cu această tematică la care am participat mi-a plăcut foarte mult şi mi s-a părut interesant. Sper că pe viitor să pot participa la mai multe workshop-uri pe această tematică. 


Şerban Mariana
Liceul pedagogic “Spiru Haret”, cls. XI

Este primul workshop la care particip şi mi-am format o impresie foarte bună. Este foarte interesant şi cred că informaţiile pe care le asimileaz aici îmi vor fi de folos în viitor. Dacă voi mai avea ocazia să mai particip la vreun workshop de acest gen o voi face cu plăcere pentru că organizarea şi restul mi-au lăsat o impresie bună.


Voloc Anamaria
CN Cuza Focşani, cls. XI

Pot descrie acest atelier de jurnalism ca pe o experienţă frumoasă şi deosebit de constructivă pentru toţi tinerii interesaţi de o carieră în domeniu sau de aprofundarea cunoştinţelor de limbă engleză.


Mocanu Alexandra
Liceul pedagogic “Spiru Haret”, cls. XI

E foarte ok la workshop-ul ăsta pentru că atmosfera e degajată. Nu mă aşteptam să fie altfel, însă mă bucur că toată lumea se înţelege şi că până acum nu au fost probleme de limbă. În acelaşi timp, mă bucur că a venit destul de multă lume cunoscută. Sunt şi oameni din partea cărora m-aş fi aşteptat să vină şi n-au apărut. Chiar şi aşa, e foarte ok. Zack e îndeajuns de explicit şi calm, iar lucrul care mă bucură foarte tare e că se vede că e profesionist. Mă bucură foarte tare că Ana se ţine bine şi că organizează în continuare proiecte inovatoare şi accesibile. E o oportunitate foarte bună pentru foarte mulţi oameni.


Grigorică Silvia
Liceul pedagogic “Spiru Haret”, cls. XI

Am acceptat să particip la acest curs deoarece eram curioasă să văd cum se desfăşoară o asemenea activitate. Acum, că am descoperit, îmi dau seama cât de norocoasă sunt pentru că am aflat lucruri de care nu aveam habar. Zack este o persoană foarte cumsecade şi a avut răbdare să ne explice tot cu lux de amănunte. Îmi pare bine că am participat deoarece este o experienţă de neuitat. Ar fi mult mai bine dacă s-ar organiza mai multe activităţi de acest gen.


Borş Elena
Academia de Studii Economice – Facultatea de marketing, an I, Bucureşti

În stil american! Cred că această exclamaţie explică impresia pe care mi-a lăsat-o acest atelier. Concis şi simplu de înţeles, aşa îţi organizează Zack acest curs, care mai mult decât a scrie un articol ne învaţă cum să fim eficienţi. Mulţumim Ana pentru că ne oferi ocazia de a gândi în stil american, de a învăţa ce înseamnă să înveţi de la cei mai buni în domeniul jurnalistic.


Bobaru Ionelia
Profesor, Grup şcolar Dumitreşti

Ce au în comun cursurile de jurnalism în stil american cu cele ţinute în stil românesc? Sincer, din ceea ce ne-a aratat Zack Baddorf cam nimic, poate doar teoria. În cele două zile cât a ţinut workshop-ul de journalism am învăţat şi am priceput, scurt şi la obiect, ceea ce înseamnă jurnalismul şi cum se face photo journalism. Aşa că, drag Centru de Limbi Straine al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfiresc”, bravo ţie pentru găzduirea acestui eveniment atât de binevenit elevilor!


Drăgoi Constantin
Liceul pedagogic “Spiru Haret”, cls. XII

Un curs cât se poate de fascinant. Totul a fost structurat şi programat în aşa fel încât această întrunire să nu fie nici obositoare şi nici plictisitoare. Munca în echipă şi comunicarea continuă dintre Zack şi noi ne-a ajutat să reţinem acei factori de bază ai jurnalisticii. Dacă cursurile şcolare ar fi la fel nu cred că aş avea de ce să mă plâng.


Unguru Olga
Univ. „Al. I. Cuza” -Facultatea de marketing şi comunicare în afaceri, masterand, an I, Iaşi

Ceea ce se întâmplă la acest atelier de jurnalistică este cu totul unic şi minunat. Aici ai ocazia să înveţi multe lucruri interesante despre ceea ce presupune jurnalismul şi bineînţeles ai posibilitatea să-ţi exersezi abilităţile lingvistice în ceea ce priveşte limba engleză. În plus, cunoşti noi oameni cu care poţi interacţiona. Despre Zack pot spune că este o persoană foarte interesantă, cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte domeniu jurnalistic şi care într-adevăr pune suflet în ceea ce face. Nu avem decât să le mulţumim Anei şi lui Zack pentru tot ceea ce au făcut şi să sperăm că acest atelier nu are să fie ultimul ci, din contră, să fie un deschizător de drum în această direcţie.


Stoinescu Beatrice
Colegiul juridic franco-român, an I, Bucureşti

Workshop-ul s-a dovedit a fi aşa cum m-am aşteptat! INTENSIV! Nu a fost plictisitor deloc şi nici obositor. Am avut suficient timp de brainstorming în timpul secţiunii questions, iar Zack s-a dovedit un „excellent teacher”.


Goia Monica
CN Economic, cls. XII

Câteva cunoştinţe despre jurnalism şi despre tot ce presupune această meserie, pot spune că le aveam dinainte, însă acest atelier pe care l-am susţinut nu a făcut decât să-mi îmbogoţească şi mai mult cunoştinţele. Eu nu cred că voi continua pe acest domeniu însă nu se ştie niciodată. De asemenea, eu sunt de părere că aceste cursuri sunt extrem de folositoare pentru liceenii care s-au axat deja pe jurnalism. Iniţiativa este una foarte bună şi cu cât vor fi mai multe ateliere de genul acesta, cu atât va fi mai bine, mai ales într-un oraş atât de mic ca al nostru. Aceasta a fost o oportunitate pentru noi, cei care am participat să ne cunoaştem şi cel mai important să ne spunem punctul de vedere.


Boldea Anca Raluca
Univ. „Nicolae Titulescu” – Facultatea de drept, an I, Bucureşti

A fost un workshop reuşit. Timpul a fost utilizat cu folos şi în acelaşi timp nu a fost obositor. Zack ne-a dat informaţii concentrate, care pot fi folositoare nu numai în domeniul jurnalistic ci şi în viaţa de zi cu zi, fie că este vorba de un proiect la şcoală sau de o publicaţie.


Gherghe Cristina Ioana
CN Economic, cls. X

No comment! Zack e mai mult decât profesionist. Îşi face treaba cu atâta dragoste şi dăruire încât nu poţi să nu memorezi măcar două-trei cuvinte din ceea ce spune. Acest atelier de jurnalistică îţi oferă ocazia să înveţi ceva nou, să cunoşti alte persoane... Felicitări sincere, Ana, pentru munca pe care o depui pentru noi. Fără tine biblioteca ar rămâne doar atât...o bibliotecă.


Dîrdală Andrada
Univ. Bucureşti - Facultatea de Sociologie şi Asistenţă socială, an II

Fiind primul workshop cu această tematică la care am participat mi-a plăcut foarte mult şi mi s-a părut interesant. Sper că pe viitor să pot participa la mai multe workshop-uri pe această tematică.


Dîrdală Sabina
Univ. Bucureşti -Facultatea de geografie, an I

Este primul workshop de acest gen la care particip şi pot spune că am rămas plăcut impresionată de Zack. Mi-a plăcut că Zack ne-a explicat foarte bine totul şi cum a vorbit cu noi. Voi considera acest workshop ca o experienţă nouă care cu siguranţă mă va ajuta pe viitor. Chiar dacă nu sunt la o facultate ce implică jurnalismul aş vrea ca pe viitor să urmez jurnalismul şi cu siguranţă această experienţă mă va ajuta mult. Mulţumim Zack că ne-ai arătat o altă faţă a jurnalismului.


Cozma Ioana
CN Unirea, cls. IX

Am venit la acest curs pentru că eram interesată în mod special de ceea ce înseamnă jurnalismul în America. Cu siguranţă am putut observa diferenţe între modul în care percep americanii termenul de jurnalist şi ceea ce credem noi că ar însemna această meserie. Mi-a plăcut modul în care Zack a vorbit cu noi, faptul că am comunicat. Cu siguranţă voi avea în vedere acest curs. Ar fi minunat dacă s-ar organiza mai multe activităţi de acest gen.


Alstanei Alexandra
CN Unirea, cls. XI

Experienţa pe care Centrul de Limbi Străine ne-a oferit-o, cu siguranţă, deschide drumuri! De la posibilitatea de a-mi îmbunătăţi limba engleză, la şansa de a discuta cu o persoană martoră la realităţile lumii din jur şi până la “sădirea” unei noi speranţe de aspirant la jurnalistică, toate s-au împletit în numai două zile de “maraton” pe o pistă inovată şi mărginită de răbdare şi prietenie.


Pădureţ Alexandra
CN Unirea, cls. XI

Consider că acest atelier de jurnalism este o oportunitate excelentă de a afla informaţiile interesante legate de acest domeniu, de a interacţiona cu alte persoane, de a face schimb de idei. Totodată, este un bun prilej de a exersa şi îmbunătăţi cunoştinţele de limbă engleză.


Ververiş Mădălina Elena
Colegiul tehnic „Ion Mincu”, cls. XII

Este o idee grozavă ceea ce fac cei de la Biblioteca Judeţenă în legătură cu atelierul de jurnalism. Zack ne explică foarte pe larg ceea ce înseamnă o zi a unui jurnalist. Ţineţi-o tot aşa!


Grădişteanu Cristina
Univ. „Al. I. Cuza” - Facultatea de litere, specializare Jurnalistică, an II, Iaşi

Utilitatea atelierului se simte în faptul că elevii nehotărâţi în privinţa profesiei îşi pot forma o idee generală despre munca unui jurnalist. Partea practică ne ajută şi mai mult în fixarea noilor informaţii. Zack e ok, se simte că îi face plăcere să dea câteva ponturi unor elevi învăţăcei. Mai multe activităţi de genul acesta ar fi binevenite în oraşul nostru.


Georgescu Bogdan George
Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, cls. X

Acest curs este interesant şi educativ. Îl recomand tuturor celor care doresc să înceapă o carieră în domeniu.


Rusu Oana
CN Unirea, cls. XI

Am aflat de acest atelier din ziar, cu toate că nu prea citesc presa şi m-am gândit că ar fi bine să mă înscriu, nu pentru că m-ar pasiona cititul ziarelor, ci pentru a afla ce muncă se află în spatele ziarelor. Zack Baddorf este un om extraordinar din mai multe puncte de vedere. Prima dată nu am crezut că voi înţelege prea multe dar, după câteva ore, nu numai că am înţeles, dar am şi învăţat că unele lucruri sunt mai complicate decât credeam. Am acumulat cunoştinţele de bază ale unui jurnalist şi mă gândesc că mi-ar plăcea să scriu şi eu un articol vreodată. În cadrul acestui atelier am văzut perspective noi, am cunoscut diferite persoane şi am auzit tot atâtea opinii.


Grigoraş Alina Loredana
CN Cuza , cls. XI

Atelierul mi se pare o experienţă extraordinară...Am venit şi m-am înscris deoarece citisem în ziarul local despre acest eveniment. Am ajuns aici dimineaţă şi spre surprinderea mea am aflat că nu este vorba despre un jurnalist român care va ţine cursurile, ci despre un voluntar de la Corpul păcii, aşadar cursurile lui vor fi în limba engleză. Pot spune că m-am emoţionat puţin şi chiar m-am gândit pentru câteva secuunde că nu mă voi descurca. Dar nu a fost deloc aşa! Chiar a fost superb, nu este greu, e chiar o experienţă unică care merită încercată şi care mă va ajuta cu siguranţă pe viitor! Sper însă că voi mai avea asemenea ocazii!


Ionică Alexandru
CN Cuza , cls. XI

Atelierul mi se pare o idee foarte bună deoarece te ajută să-ţi îmbunătăţeşti limbajul şi vocabularul în engleză dar îţi oferă posibilitatea de a lua nişte cursuri gratuite despre jurnalism, o ocupaţie deseori neglijată dar care ajută foarte mult o ţară să evolueze. Zack e ok, nu e plictisitor şi face cursul să fie interesant.


Lupu Gabriel
Liceul teoretic „Ştefan cel Mare”, Râmnicul Sărat, cls. XII

Este un curs foarte bun deoarece putem învăţa lucruri noi de la oameni cu experienţă. Mie unul mi-a plăcut totul, atmosfera a fost plăcută. Sper să se mai realizeze cursuri ca acesta.


Ghiu George
Universitatea de Jurnalistică Westminster, Londra, an II

Acest atelier este foarte folositor pentru elevii care doresc să urmeze o carieră în jurnalism. Apreciez foarte mult îmbinarea teoriei cu partea practică iar Zack este un „profesor” foarte bun.


Stoica Roxana
CN Unirea, cls. XI

După părerea mea, cursul de jurnalism este foarte interesant. Datorită lui Zack am aflat multe lucruri despre jurnalism. Prin acest curs mi-am îmbunătăţit engleza. Zack este dispus să împărtăşească toate cunoştinţele pe care le are.


Nedelcu Georgiana
CN Unirea, cls. XI


Mi s-a întâmplat unul dintre cele mai frumoase lucruri din toată vacanţa, am cunoscut un om cu multă experienţă în spate şi cu un talent, aş zice nativ, de a impulsiona pe cei cu care discută despre jurnalism.
Mi-am îmbogăţit engleza, am discutat liber şi am acumulat cunoştinţele de bază ale unui jurnalist.
Zack Baddorf este o persoană foarte plăcută, modestă şi deschisă şi mai ales dispusă să împărtăşească din experienţa şi cunoştinţele lui. Acest curs din cadrul atelierului mi-a deschis noi uşi, am văzut noi perspective şi m-a impulsionat. Cu ocazia asta le mulţumesc tuturor şi sper să se repete!



Zlatovici Oana Florentina
Liceul pedagogic “Spiru Haret”, cls. XI

Experienţe de neuitat, aşa pot numi lucrurile care îmi plac mult, odată ce am trecut prin ele. Teoriile lui Zack Baddorf m-au învăţat multe. În timp ce ascultam, stăteam şi mă gândeam că toate lucrurile despre care am vorbit mi-au prins foarte foarte bine, plus că în sfârşit am avut ocazia să văd cum să dau viaţa şi să exprim cuvintele prin fotografie. Mulţumesc Zack Baddorf, mulţumesc Ana Maria Cătănoiu.


Erin O’Halloran
Voluntar Corpul păcii SUA
la organizaţia pentru copii autişti „Speranţa Andradei”, Focşani

I thought the workshop was very sucessful. Well attended and very focused. I felt the sessions were informative and the duration of each session was compatible with the attention span of the average attendee. Zack is a very good presenter and brings a well of knowledge to the subject matter. The students were very engaged and their contributions were pertinent and thoughtful. I hope to see similar workshops offered in the future.


Tudor Bezea
MAUX DESIGN Focsani

Intr-o perioadă în care se discută din ce în ce mai des despre credibilitatea surselor de informare şi despre necesitatea relaţionării între tineri, workshop-ul jurnalistic susţinut de către Zack merită doar felicitări.


Dana Lepădat
Corespondent Radio România Actualităţi şi Cultural

Uimitor că un jurmalist atât de ocupat care a relatat ani la rand despre problemele din zonele de conflict îşi ocupă din timpul său ca să îi înveţe pe alţii cum se „mănâncă” presa în cel mai obiectiv, deontologic mod. M-a impresionat faptul că Zack a fost extrem de serios în tot ce a făcut şi nu a făcut asta doar ca să spună că a ţinut nişte cursuri. Lăudabil, şi mi-aş dori ca într-o bună zi (probabil trebuie să mai treacă o generaţie, nu ştiu) să pot face şi eu transmisiile ca el, cu atât de mult profesionalism.