Asa a inceput totul...


luni, octombrie 10, 2011

Ne-am lansat pe net și în versiune engleză!

Lansarea blogului

Premiere în sala Teatrului Municipal Focșani

Voluntarii Centrului si Sectiei pentru Copii

Stephen (fata), Costi si Liviu

Liviu este premiat

 http://centruldelimbistraine-en.blogspot.com/
și cu link direct de pe blogul în limba română http://centruldelimbistraine-.blogspot.com/

Aici ne găsiți de acum…in English! Este proiectul acela frumos și îndrăzneț de care v-am mai spus: traducerea Blogului Centrului de Limbi Străine în engleză…exclusiv cu voluntari! Echipa este mixtă formată din elevi și studenți - voluntari mai vechi, care ne sprijină încă din țară și străinătate, și mai noi, coordonați de voluntarul american la Corpul Păcii, Stephen Hallstrom, și de subsemnata.

Numele protagoniștilor este trecut în antetul blogului și la finalul articolului pe care îl traduc, ca să fie văzuți și apreciați la adevărata lor valoare pentru munca pe care o fac și gestul de implicare activă care este un exemplu pentru noi toți. 

Lucrăm de câteva luni la traducerea articolelor, corectura și postarea lor pe noul blog. Dorim să păstrăm structura celui original în limba română, meniul să rămână neschimbat, articolele să fie în aceeași ordine cronologică cu aceleași culori eventual și aceleași fotografii. Design-ul este puțin diferit, dar la fel de vesel, optimist, nebunatic, în culori calde, exact ce ne caracterizează mai bine. Lucrăm individual dar și în echipă. 

Folosim internetul ca platformă de lucru, adică articolele traduse sunt trimise prin e-mail, întâlnirile off-line între membrii echipei se stabilesc pe mail și messenger, tot ce avem să ne comunicăm se face pe net. Însă săptămânal ne întâlnim la bibliotecă - Centrul de Limbi Străine ca să discută traducerile pe care Stephen și cu mine le verificăm între timp. Adică partea de lucru față în față nu este exclusă deoarece socializarea live își are rolul ei foarte important (cu excepția celor care sunt pe la facultățile din străinătate, din păcate!). Și pentru voluntari este la fel de important să înțeleagă ce greșesc, ca să poată învăța din această muncă. 

Ideea nu e de a corecta articolele foarte mult, altmiteri nu se mai vede munca lor dacă totul e perfect. Și tocmai acest efort TREBUIE SĂ SE VADĂ. Dacă nu sunt greșeli majore, de sens, doar șlefuim puțin aspectul, gramatica și cam atât. Contează doar să aibă sens și să se înțeleagă. Exact cerințele pentru a vorbi o limbă străină la nivel de bun simț. Curajul lor de a se exprima contează, dezvoltarea personală, lucrurile pe care le învață sau le îmbunătățesc, cum ar fi cunoștințele de limbă engleză, relaționarea cu alți voluntari, prieteniile care se leagă. Deseori uităm sau ignorăm aceste aspecte și ele sunt de fapt cele care contează.

Ideea de a traduce blogul a fost “scoasă din sertar”, mustea mai de mult acolo. Acum a venit timpul să ne promovăm activitatea mai departe, peste hotare, nu că până acum nu o făceam. Dar acum vor înțelege mai mulți ce povestim cu atâta patos pe blogul nostru. E bine pentru toți, și pentru bibliotecă și pentru voluntari, o astfel de promovare. Ca să nu mai spun că diseminarea online, pe site-uri si blog-uri, se face tot cu voluntari, din blogosfera vrânceană, care este foarte activă, și din friend links, din țară și străinătate, care ne-au plăcut și vor să ne susțină.

Blogul a fost oficial lansat, în prezența celor care au lucrat la el, la Târgul Național de Carte, pe care l-am organizat anul acesta în perioada 6-8 octombrie, la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia” Focșani. Prilejul a fost favorabil și pentru că anul acesta este declarat Anul Internațional al Voluntariatului iar tinerii chiar merită aprecieri publice pentru munca lor care nu e deloc ușoară!

Și de ce aprecieri au avut parte! Sala Teatrului a fost plină la refuz de elevi de la licee și colegii din Focșani: Colegiul Național “Unirea”, Colegiul Național “Al.I.Cuza”, Liceul Pedagogic, etc. Au venit să-și susțină prietenii și colegii și să le asculte experiența.
Ovaționați au fost Constantin Drăgoi, Ioana Cozma, Liviu Dîrdală și Stephen Hallstrom, care au reușit să fie prezenți la eveniment și care le-au împărtășit tuturor bucuria și “beneficiile” lor ca voluntari.

 La final le-am oferit diplome și revista Bibliotecii (în care unii au și scris articole despre experiența lor de voluntariat la Centru). Și tot în final ne-am îmbogățit echipa cu noi doritori care, impresionați de familia care am devenit, au vrut să ni se alăture și să ne sprijine la acest proiect.

Și apropo…as a P.S. and invitation, cine dorește să ni se alăture este binevenit!
Ne găsiți la Centrul de Limbi Străine, datele de contact sunt pe blog.
(Anamaria Cătănoiu – Cood. Centrul de Limbi Străine)