Asa a inceput totul...


joi, martie 24, 2011

Cărți pentru Canada













„Cărți pentru Canada” este un proiect pe care Biblioteca Județeană Vrancea l-a inițiat la nivelul județului Vrancea în calitate de partener și membru fondator. Proiectul este parte dintr-un demers național și internațional mai amplu ce a avut drept scop înființarea unei biblioteci de carte românească în Montreal, Canada.






Proiectul a fost inițiat de o familie de români emigrați în Canada și de membrii familiei lor care au rămas în România. Împreună au creat Consiliul de Inițiativă al Fundației Culturale BIBLIOTECA ROMÂNEASCĂ din Montreal, Canada. Dorința lor a fost aceea de a crea o Bibliotecă Românească la Montreal prin care să susțină promovarea culturii noastre pe meleaguri canadiene și să deservească întreaga comunitate de români, atât din Montreal cât și din împrejurimi
Pentru a beneficia de sprijinul românilor de acasă, Consiliul a implicat personalități din lumea cultural-artistică, alegându-l ca Președinte de Onoare pe actorul Mircea Albulescu. Prin intermediul acestor personalități s-a demerat și campania națională de promovare și publicitare în scopul unei donații care să pună bazele și să alcătuiască fondul de carte al viitoarei biblioteci. Biblioteca Județeană Vrancea a răspuns pozitiv apelului de donație. Pentru a nu rămâne un gest singular făcut doar de instituția noastră, biblioteca a demarat în lunile ianuarie-februarie 2011 o campanie publică de donație de carte intitulată Cărți pentru Canada care să implice întreaga comunitate vrânceană. Instituția a cooptat două librării ca parteneri în proiect, care s-au transformat și în puncte de achiziție și colectă de carte, și a atras și alte instituții donatoare.
Pentru ca donația să fie de “calitate” au fost stabilite anumite criterii. Răspunsul comunității vrâncene la apelul nostru a fost prompt și productiv, peste 500 de exemplare de carte care au respectat criteriile impuse fiind stânse în acest proiect. 
Strategia de comunicare mediatică a fost aspectul cel mai important și a dat rezultatele scontate. Proiectul a fost intens mediatizat în presa locală și națională (prin corespondenți) dar și în mediul on-line (cu ajutorul voluntarilor și susținătorilor bibliotecii). Coroborată cu o intensă corespondență cu inițiatorii din Canada, care au apreciat promovarea mediatică și organizarea campaniei, strategia de promovare a atras desemnarea bibliotecii noastre ca fiind unul dintre cele trei centre naționale de colectă (spot publicitar realizat de și difuzat pe TVR 1) alături de Baia Mare și București.
Deasemenea, odată cu implicarea în proiect, biblioteca noastră a primit calitatea de MEMBRU FONDATOR al Bibliotecii din Montreal. (instituția noastră a primit DIPLOMA DE RECUNOAȘTERE ca MEMBRU FONDATOR al BIBLIOTECII și APĂRĂTOR AL CULTURII ROMÂNE)
 
În decurs de trei săptămâni cât a durat prima etapă a proiectului, biblioteca noastră a devenit centru de colectare pe toată zona Moldovei și nu numai. Au fost expediate donații din București, Bacău, Brăila, Piatra Neamț, Tulcea, Galați, Huși, donații care continuă și în prezent.
În acest proiect biblioteca a mai atras doi parteneri din afara județului, care și-au exprimat dorința de a se alătura acestui demers: Liceul cu Program Sportiv Bacău, care a donat în prima etapă 500 de exemplare strânse de la comunitatea băcăuană, și Biblioteca Județeană Tulcea, în faza a doua a proiectului.
Inițiatorii și-au dorim ca fiecare exemplar donat să poarte semnătura Donatorului în original, cu mențiunea "CARTE DONATĂ BIBLIOTECII ROMÂNEȘTI", data,  precum și eticheta care să promoveze în rândul românilor din Canada biblioteca și persoana care face donația.
  
Fiecare donație va fi consemnată în CARTEA DE ONOARE A BIBLIOTECII ROMÂNEȘTI, iar în semn de prețuire și recunoștință Consiliul a înmânat Donatorului DIPLOMA DE RECUNOAȘTERE ca MEMBRU FONDATOR al BIBLIOTECII și APĂRĂTOR AL CULTURII ROMÂNE.
Costurile generate de expedierea donațiilor de carte din România (București) în Canada au fost acoperite de Fundația Culturală BIBLIOTECA ROMÂNEASCĂ. Biblioteca Județeană Vrancea a transportat pe cont propriu donațiile sale și cele venite din teritoriu până la punctul voluntar de colectare din București. Pe data de 10 februarie cărțile au luat drumul Canadei și prima etapă a proiectului a luat sfârșit.
În prezent, biblioteca noastră colectează donații care vin constant din toată țara în vederea organizării unui nou transport, care va fi stabilit de partenerii din Canada.
  1. Biblioteca Judeţeană Vrancea şi bibliotecarii
  1. Partener în proiect - Librăria Alexandria, reţeaua naţională
3. Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea

4. Gheorghe Neagu şi Asociaţia Culturală „Duiliu Zamfirescu” (scriitorii vrânceni)

Petre Abeaboeru

Buruiană Vasile

Culiță Ușurelu

Janine Vadislav

5. Librăria „Universul Cărţii” Focşani

6. Blogosfera vrânceană

7. Colegiul Naţional Cuza Focşani

Coordonatori la nivel de liceu

- Prof. Ioana Constantinescu, cls. VII

- Prof. Ana Maria Norocea, cls. VIII A şi X F

- şi Alexandru Munteanu, preşedinte Consiliul Tinerilor, prin Consiliul Local al Tinerilor şi Consiliul Judeţean al Tinerilor, și Marius Condruz (președinte Colegiul economic, Focșani) din partea elevilor din diverse licee din Focşani: Colegiul Naţional Cuza, Colegiul Economic

8. Liceul cu Program Sportiv Bacău – profesori și elevi

Coordonator Prof. David Diana Ruxandra

Aprox. 600 exemplare

9. Asociația personalului didactic „Simion Mehedinți” și Editura Terra Focșani
10. Irina Bicescu- Prof. Colegiul Național “Unirea” Focșani

11. Familia Preot Bran Eduard și Adriana

12. Familia Pr. Giorgică Vatră - Parohia Sf. Andrei, Focșani

13. Florica Ghigeanu, București (expediat)

14. Nina Deșliu, Editura Pallas, Focșani

15. Dr. Paul Alexandru, Focșani

16. Prof. Cezar Cherciu, Focșani

Post Canada

17. Prof. Ionuț Țandără

18. Mihai Horga, Roman, jud. Neamț

19. Ioan Denciu, Focșani

20. Oma Stănescu, Brăila

21. Titel Toader Chrilă, Focșani

22. Mihai Merticaru, Piatra Neamț

23. Nina Plopeanu, Focșani


Resurse online
Ziarul de Vrancea: http://www.ziaruldevrancea.ro
Monitorul de Vrancea: http://www.monitorulvn.ro
Radio Dada: http://www.radiodada.ro/index.php
Adevărul de Seara Focșani: http://www.adevarul.ro/locale/focsani/
Realitatea TV Focșani: http://www.realitatea.net/carti-pentru-canada_803457.html
Radio Iași: http://portal.radioiasi.ro/peste-500-de-carti-donate-in-campania-carti-pentru-canada-a53323.html

Biblioteca Românească din Canada: http://bibliotecaromaneasca.org/

Blog Vrancea: http://www.vrancea.com.ro/Blog/

Vrancea Azi: http://vranpress.blogspot.com/

Vrancea Media: http://www.vranceamedia.ro/

http://evenimentefocsani.blogspot.com/2011/02/carti-pentru-canada-la-bilant.html

http://danyrolux.blogspot.com/2011/02/carti-pentru-canada-la-bilant.html