Asa a inceput totul...


vineri, aprilie 08, 2011

4 ore de Arte (Co)mbinate cu, despre și printre cărți


Atât ne-a luat să dialogăm pe tema cărții pentru copii și tineret, cu 30 de elevi frumoși și deștepți care ne-au demonstrat și ne-au convins că merită și trebuie să citim mereu, că lectura adevărată nu moare și nici nu va fi înlocuită cu internetul și televizorul.

De la ora 11.00 am început maratonul dezbaterilor cu elevii clasei a IX-a de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” și Liceul “Gh. Asachi” din Focșani, coordonați de prof. Adriana Măimăscu. Bibliotecarii Nicoleta Oprișan, Adrian Țiglea, Corina Aiacoboae, Irimița Gogu, Mariana Greculescu i-au provocat să discute liber despre carte, preferințe lectoriale, argument pro și contra cărții și lecturii.

În plus, un topic interesant de discuție, frumos moderat de Adrian, a fost dedicat scriitorului Emil Cioran, a cărui naștere o serbăm astăzi, vineri, 8 aprilie (100 de ani de la naștere). Elevii s-au pregătit cu un filmuleț prezentat pe videoproiector despre viața și opera scriitorului. După două ore și ceva de discuție toți ar mai fi dorit să mai poposească la bibliotecă, atmosfera era prea veselă și relaxantă. Așa că invitația de a reveni pentru astfel de discuții a fost concluzia cea mai frumoasă.

La aceeași concluzie s-a ajuns și la finalul întâlnirii de la ora 14.00 (care tot vreo 2 ore a durat!), unde peste 20 de elevi de la clasele VIII-a, X-a și a XI-a de la Colegiul Național “Al. I. Cuza”, coordonați și moderați de prof. Ana Maria Norocea Cornilă, ne-au dat o lecție de (Co)mbinare a Artelor: arta oratorică, arta lectorială și arta fotografică.

Absolut toți cei prezenți au luat cuvântul prezentându-și fiecare cartea preferată. Au citit pasaje din Oana Pellea, Camil Petrescu, Vasile Voiculescu, Jose Saramago și mulți alți scriitori de suflet, încercând să convingă audiența că acea carte merită citită. Recomandările de lectură au constituit un veritabil exercițiu de retorică al fiecăruia.

Elevele Teodora Badiu și Marina Dragu au “jucat” un dialog al cărții încercând la rândul lor să explice și să convingă despre necesitatea lecturii ca parte spirituală integrantă a vieții noastre.

Și cu toții ne-am dezvăluit în final locul secret unde ne place să citim: într-o căpșună, mai poetic, sub nucul din grădina bunicilor, în bibliotecă, कफुन्दत într-o canapea cu o cafea aburindă…

Atmosfera a fost extrem de plăcută și ….amuzantă, animată de prezența mascotei noastre, cartea vie”. Lucian a fost costumat de colegele lui (care au lucrat intens și manual la această idee ingenioasă) în CARTE, pe care fetele au denumit-o simbolic LECTOR CUZIST – carte de iubire, editată” de EDITURA NOASTRĂ.

Membrii clubului de fotografie al Colegiului Cuza, denumit Clubul de arta imaginii „Imago Mundi”, au avut de lucru. Odată că ei au fost responsabili cu realizarea expoziției dedicată cărții, care a îmbrăcat holul bibliotecii înainte de eveniment, și tot ei au făcut fotografii și filmări în timpul întâlnirii și aceste fotografii de pe blog sunt “creația” lor. Oricum, ulterior o să tapetăm toată biblioteca cu pozele de la activitate și astfel să extindem expoziția deja existentă, pentru că imaginile sunt superbe! Au realizat poze și în depozitele de carte, promovarea perfectă a bibliotecii și lecturii!

Nici colegii mei nu s-au lăsat mai prejos, ei au realizat două expoziții frumoase de carte și citate despre carte, una dedicată exclusiv scriitorului Emil Cioran. Împreună cu expoziția fotografică a tinerilor, totul a căpătat o aură naturală, colorată, vie. Biblioteca a prins viață și culoare prin eforturile comune și acum încântă ochii tuturor!

Prin chestionarele de la final, pe care i-am rugat să le completeze, am încercat să pătrundem în sufletele lor, cât mai sincer și mai dezinhibat. I-am rugat să răspundă liber, tot ce le trece prin cap, la două întrebări: Ce ați dori să citiți într-o bibliotecă? și Ce ați dori să faceți într-o bibliotecă?”. Iată ce au răspuns, câteva spicuiri ca să vă faceți o idee…

Liceul „Spiru Haret”

Mi-aș dori ca tot ce facem într-o bibliotecă să fie distractiv, să nu mai fie formal, totul să fie făcut cu plăcere.

Biblioteca este locul unde găsești o viață nouă, un alt orizont al cărților. De aceea mi-aș dori ca în bibliotecă să fac diferite dezbateri, discuții despre fiecare subiect, personaj sau chiar întâmplare din viața de zi cu zi.

Să mă contaminez de o anumită atmosferă, care să-mi dea echilibru. Să simt intrarea în bibliotecă precum o ruptură de nivel”.

Într-o bibliotecă mi-aș dori să fac orele de dirigenție, vreau ca totul să fie distractiv și să putem ieși din monotonia fiecărei zile.

Ceea ce aș dori eu să fac într-o bibliotecă deja se face, tot ce îmi doresc eu este și o bibliotecă în spațiu liber. Cred totuși că aș dori ca biblioteca să devină și un atelier/spațiu creator atât al unor creații palpabile cât și non palpabile.

In bibliotecă aș dori să fac diferite jocuri și aș mai vrea să fiu într-un anumit grup. Și aș mai vrea să mă mai și distrez și să citesc, să povestim unele lucruri. Să fim cât mai mulți ca să avem cu cine discuta, cu cine comunica.

Colegiul Național „Al. I. Cuza”

Vreau să mă simt ca ACASĂ! Într-un amestec de vechi și nou, frumos și urât… Vreau să meditez, să visez, să gândesc!

Într-o bibliotecă aș dori șă mă simt EU, să nu fiu constrânsă, să mă simt bine.

Să dorm printre cărți, să cânt.

Să fiu ca și acasă, să vorbesc.

Să dialogăm, să citim, să povestim, să mâncăm.

Să ne comportăm normal, să nu fie făcute discriminări, să fie un loc în care să poți citi, conversa și relaxa, un loc liniștit, un loc pentru TOȚI.

Să citesc, dar mi-aș dori să existe un loc de unde să ne putem lua un ceai, o cafea sau un fresh de portocale, dar și artă în alt mod exprimată decât în cuvinte.

În rest, eu ce mai pot adăuga…..cuvintele sunt de prisos…

(Anamaria Cătănoiu, coordonator Centrul de Limbi Străine)