Asa a inceput totul...


vineri, septembrie 25, 2009

Videoconferinţă cu Alexandru Balaş, SUA - simulare


Centrul de Limbi Străine va lansa un nou proiect educaţional care se adresează tuturor celor interesaţi să studieze în Statele Unite. Colaboratorul nostru este Alexandru Balaş, fost elev al Colegiului Naţional "Al. I. Cuza", Focşani, în prezent doctorand în anul IV la Ştiinţe Politice, University of Illinois, SUA.

Joi, 24 septembrie, ora 18.00, s-a făcut prima simulare de videoconferinţă cu Alex. Tema discutată a vizat posibilităţile de studiu în Statele Unite pentru toate categoriile interesate: studenţi, masteranzi, doctoranzi. A fost o discuţie liberă cu întrebări şi răspunsuri despre exmenenele care trebuie date pentru a studia în afară (TOEFL, SAT 1, SAT 2, etc.), costuri, selectarea universităţilor, burse, clarificare de terminologie, etc. Alex ne-a oferit şi o listă cu resurse online unde puteţi găsi oferte de burse şi informaţii despre universităţi şi costuri. Ne-am putut auzi şi vedea prin webcam şi totul a decurs fără probleme tehnice. De aceea şi spunem că a fost o simulare. Doream să vedem cum decurge totul şi ce anume să discutăm să fie la obiect şi util, înainte de a lansa oficial proiectul la care să aibă acces oricine este interesat despre acest subiect.

Au participat în jur de 12 voluntari de la Centru, elevi, studenţi, masteranzi şii profesori de engleză şi am discutat o oră şi jumătate şi încă ar mai fi fost întrebări. Feedback-ul pentru noi a fost cel preconizat. Tuturor le-a plăcut şi au considerat foarte utilă tema. Ne-am dat seama astfel că acest proiect vine în sprijinul tuturor, pentru că astfel de informaţii se obţin greu, deşi nu ar trebui. Chiar şi pe internet e greu de făcut cercetare în acest sens, după cum au afirmat participanţii.  

Deschiderea oficială a proiectului am stabilit-o de comun acord cu Alex pe 22 octombrie, la ora 17.00, când vom anunţa în presă toate detaliile şi vom anunţa şi toate unităţile de învăţământ. 

Resurse online pentru burse:

romstudyabroad@yahoogroups.com
Inter_youth_net@yahoogroups.com
(forumuri de discuţii pe tema burselor)

www.eastchance.com (site cu burse, conferinţe şi posibilităţi de studiu pentru universităţile din străinătate)

www.uwc.org (site pentru a studia clasa a 11-a şi a 12-a în străinătate)

http://www.ro.emb-japan.go.jp/cultura_burse.htm (burse pentru studii universitare în Japonia- Japonia este nr. 2 în lume, după USA, în cercetarea academică)

www.sabanciuniv.edu (Universitatea Sabanci, Istanbul, Turcia)
www.ku.edu.tr (Universitatea Koc, Istanbul, Turcia)
www.upeace.org (University for Peace, Costa Rica)
www.roed.org (Romanian Education Foundation, SUA)-sponsorizează taxele pentru TOEFL

(Anamaria Cătănoiu, coordonator Centrul de Limbi Străine)