Asa a inceput totul...


marți, octombrie 25, 2011

Beneficiile voluntariatului – Atelier Gruntdtvig, Messina, Sicilia

Anamaria Cătănoiu
Preşedinte al Asociaţiei Potpourri
Coordonator al Centrului de Limbi Străine – Biblioteca Judeţeană Vrancea

 Echipa

Căutările făcute pentru workshop şi procedurile de aplicare

Iată – mă, încercîndu-mi şansele pentru un Atelier (Workshop) Grundtvig din Messina, Sicilia (Italia), desfăşurat între 10 – 16 octombrie 2011. Am aplicat trimiţând organizatorilor de la CESV Messina (Centro Servizi per il Volontariato – Centrul de Servicii pentru Voluntariat), mesajul meu de interes pentru acest workshop ales din Catalogul de Wrokshop Grundtvig 2011 – Programul de Educaţie Permanentă, publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale: http://www.llp-ro.ro
Am fost interesată de subiectul propus denumit “Experienţele Implicării Sociale: Voluntariat şi Cetăţenie activă”, pentru că eu însămi coordonez un program de voluntariat, iar acest subiect s-a potrivit întocmai.
Le-am precizat faptul că reprezint două instituţii unde lucrez şi promovez voluntarii şi voluntariatul: 
1.     1.  Asociaţia Potpourri, judeţul Vrancea, România, pe care o reprezint în calitate de preşedinte
www.potpourri.ro. – Asociaţia Potpourri este o organizaţie non-profit înfiinţată în 2009 ca asociaţie avangardistă şi non – conformistă. A fost fondată de tineri din toate domeniile care au dorit să se implice activ în comunitate şi să schimbe mentalităţi. Asociaţia sprijină toate categoriile de vîrstă (tinerii mai mult) şi ajută la înţelegerea şi practicarea conceptului de voluntariat, a valorilor europene, a implicării sociale, a cetăţeniei active, a implicării în comunitate şi a educaţiei permanente. 
2.   2. Centrul de Limbi Străine, pe care îl coordonez în cadrul Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu”, judeţul Vrancea, România
Centrul de Limbi Străine a fost înfiinţat în Mai 2008, după completarea unui proiect internaţional de un an şi jumătate de donaţie de 16 tone  de carte, ulterior împărţite între trei biblioteci judeţene din România. Este singurul centru de acest gen în Vrancea şi activitatea sa acoperă domenii cultural, social, educaţional cît şi implicare în comunitate. Centrul beneficiază de sprijinul unor voluntari, sponsori şi donatori generoşi care susţin rolul bibliotecii în comunitate. 
Organizatorii ne-au trimis aplicaţii pentru mine şi Sorin, soţul meu, care este de asemenea un voluntar activ şi mă sprijină tot timpul. După un lung proces de selecţie amândoi am fost acceptaţi şi aşa ne-am început treaba. A trebuit să pregătim materiale de prezentare pentru activitatea noastră de voluntariat şi cîteva descrieri despre noi; plus, bineînţeles detalii administrative despre călătoria noastră într-acolo. Aceste materiale de prezentare au fost postate pe site-ul CESV Messina, creat special pentru workshop şi de asemenea un forum unde am putut să ne cunoaştem încă dinainte să ne întâlnim:
http://www.cesvmessina.it/ - site-ul organizaţiei CESV
Aici puteţi găsi de asemenea prezentarea celor care au participat la workshop, materialele pe care aceştia le-au prezentat, fotografii, video cu participanţii, rapoartele zilnice pe care a trebuit să le realizăm, articole de ziar despre workshop, programul activităţii noastre, organizaţiile participanţilor, etc.

Întâlnirea cu participanţii şi organizatorii
Acum că am ajuns la acest capitol, voi face prezentarea echipei CESV Messina:
Maria Angela Filocamo – coordonatorul workshop-ului şi Giuseppe, mâna ei dreaptă la orice (zîmbeşte!)
Rosario Ceraolo – director al CESV
Antonio Mantineo – preşedinte al CESV,
Şi alţi buni amici care ne-au ajutat tot timpul şi ne-au făcut şederea cît mai plăcută.
Cît despre echipa de participanţi am fost 27 din 10 ţări. Am fost reprezentanţi a diferite asociaţii de voluntariat sau profesori care aveau proiecte de volunariat.
Italia – voluntari de la alte asociaţii din Messina- Ruggiano Salvatore (de asemenea traducătorul, actorul, ghidul, tatăl şi cel mai bun prieten al nostru) De Pascalis Valeria, Geresia Maria, Staiti Annamaria, D'Andrea Simona, Finocchiaro Enrico
Portugalia - Teixeira Filipa
România – Cătănoiu Anamaria, Cătănoiu Sorin, Păduraru Fănica Lenuța
Slovenia - Komadina Nina
Cu toţii am fost primiţi călduros la hotelul Royal Palace, aflat chiar lîngă birourile CESV, care a devenit casa noastră siciliană pentru o săptămână, cu mîncare şi condiţii bune.
Programul a fost pliiiiiin de activităţi. N-am avut timp nici să vizităm Messina prea mult!

Vedere către Messina
Atît cît am putut vedea din oraş ne-a lăsat o impresie plăcută: o arhitectură urbană minunată, deşi Messina a fost lovită de două cutremure puternice, Domul şi statuile sale mişcătoare la fiecare oră, răgetul leului şi cocoşul care cînta la ora 12, minunatul port, biserici şi sanctuare importante, Sanctuarul Montalto, Cristo Re, peisajele oraşului văzute din cele mai înalte locuri.
Dar a fost îndeajuns şi aşa, pentru că locurile pe care le-am vizitat şi oamenii pe care i-am întîlnit au compensat cu mult decât era nevoie! Nu mai spun că am avut şansa să văd şi vulcanii! Chiar dacă a fost de la distanţă, am reuşit să văd Etna şi alţi vulcani (a căror nume nu l-am reţinut) şi am vizitat şi oraşul Taormina, oraş aflat cel mai aproape de vulcanul Etna. La finalul acestei prezentări voi posta programul workshop-ului ca idee
Prima zi am  petrecut – o la CESV, cu prezentările noastre , a activităţii noastre, întâlnind echipa CESV, cu discursul de început a lui Antonio, preşedintele asociaţiei şi alţi invitaţi de la alte asociaţii siciliene precum Dorina Coman, o româncă stabilită în Sicilia, coordonatoare a asociaţiei de volunariat Totius Mundi Una Domus, cea care ne-a ajutat de asemenea cu traducerile, conferinţa de presă şi 30 de secunde de interviu realizat de toţi participanţii descriind aşteptările în urma workshop – ului: http://www.cesvmessina.it/index.php/multimediagallery/videos
Toate celelate zile au fost cu vizite de studiu prin toată regiunea Messinei pentru a întîlni diferite asociaţii şi fundaţii care şi – au prezentat activitatea de volunariat; exemple practice şi folositoare tuturor.Toate întîlnirile au avut modul lor de interactivitate, dezbateri, discuţii, prezentări ale participanţilor, rapoarte zilnice, evaluări ale activităţii pentru Agenţia Naţională a acestora, pe care cu toţii a trebuit să le realizăm. Aşadar, am avut de lucru, nu glumă!

Tradiţiile Siciliene
Ceea ce nu puteţi vedea în cadrul programului sunt tradiţiile siciliene care ne – au fost prezentate şi mîncarea bună pe care am gustat – o la fiecare din asociaţii. Am luat prânzul şi cina în timpul vizitelor de studiu, gustînd din toate tipurile de mîncăruri tradiţionale, vegetariene şi cel mai mult mediteraneene, cu peşte, pe care cu toţii le-am apreciat! A fost pentru prima dată cînd am mâncat peşte sabie, prăjitură Canoli, toate tipurile de paste şi orez, cuş - cuş, Tortina a tri sette (o mîncare delicioasă făcută din trei straturi de piure – cartofi, spanac şi morcovi)
Pentru micul – dejun am avut mereu bufet, unde am servit ceai, cappuccino sau faimoasa Granita a caffè ori o simplă caffè e cornetto, pasticeria (adică dulciuri) şi fructe.
Sicilienii fac un eveniment special din fiecare cină servită. Este cea mai important masă a zilei, unde toată lumea ia parte, servesc vreo 3 – 4 feluri şi discută. Socializarea ţine de la 2 la 4 ore! Apoi se merge la culcare, în cazul nostru 11 – 12 sau chiar 1 noaptea! Dar a fost ok. A trebuit să facem fiecare clipă petrecută împreună să merite. A fost destul timp de dormit acasă.
Socializarea şi prietenia
Ceea ce de asemenea nu puteţi vedea este prietenia care s-a legat între noi toţi. Am devenit o mare familie fericită. Am lucrat şi ne-am distrat ca o echipă adevărată. Maria Angela (Mari) şi prietenul ei, Giuseppe, au fost minunaţi! Mereu naturali, amuzanţi şi săritori. Dacă nu erau ei să facă aceste eforturi, n-am fi avut şansa să vedem şi să învăţăm atîtea lucruri noi.
Salvatore a fost sufletul echipei; un om minunat, inteligent şi amuzant, mereu ştiind cum să creeze o atmosferă plăcută. Bine pregătit şi documentat, acesta ne-a servit de asemenea ca ghid turistic şi traducător. Glumele şi remarcile sale ne-au înveselit fiecare zi. Cunoştinţele sale despre natura umană au fost conturate cel mai bine în ultima zi cînd a găzduit ceremonia de încheiere la asociaţia sa şi surpriza care ne – a pregătit – o.
Rosario, directorul CESV, cel care ne-a însoţit în excursiile noastre şi care s-a dovedit a fi un tînăr minunat, ascunzându - şi la început engleza şi talentul de cîntăreţ. S-a destins după un timp fiindcă nu avea încotro cu participanţi nebuni ca noi!
Voluntarii italieni care au ajutat – o pe Mari şi CESV să aducă un happy end acestui workshop.

Cât despre mine...Am învăţat italiană!!! Am vrut şi a trebuit să învăţ. Am studiat puţin în facultate şi acum a fost şansa să îmi pun cunoştinţele în aplicare. Cu toţii au fost destul de amabili să îmi spună că vorbesc bine deşi făcusem un mix de italiană cu spaniolă, Esperanto şi adăugând şi câteva cuvinte din română. Dacă Rosario nu a reuşit să vorbească în engleză atît de bine şi cum nu am avut un translator mereu la îndemână a trebuit să intru eu în jocul din engleză în italiană şi vice – versa. Sunt un poliglot sau nu? Ideea e că eforturile mele au meritat pentru că într-un fina am reuşit să spun o propoziţie de la cap la coadă în italiană. Minunată experienţă, benefică dezvoltarii mele personale!

Ceremonia de încheiere ... şi ultima interpretare
Ultima seară petrecută împreună a fost întâi la CESV pentru o ultimă evaluare.  Mari ne – a făcut o surpriză punîndu – ne să desenam şi să scriem ce am simţit noi pentru acest workshop ...dar cu ochii închişi. Rezultatul îl puteţi vedea în fotografii. Apoi, într – o frumoasă atmosferă de muzică  aceasta ne – a dat fiecăruia un nas de clovn şi câte o buburuză. (Chiar ea a fost într  - un program în România, cu o trupă de clovni, pentru a aduce un zîmbet pe buzele copiilor cu dizabilităţi!)
Restul serii a fost petrecut la asociaţia lui Salvatore, Auser. Acolo am servit cina pregătită de Asociaţia Rroma din Kosovo şi apoi... teatru. Salvatore este un minunat director de teatru, cu o activitate bogată în viaţa de teatru, scriind un scurt sketch pentru aproape toată lumea. El şi Vyaute au prezentat show – ul. Eu am fost o fetiţă într – o maşinuţă cerînd plata săptămânală, Anna din Polonia, era o broscuţă - ţestoasă care vroia libertate, Marjut – salvatorul ţestoasei, Ufuk era Romeo şi Felipa era Julieta, Muhsin – tatăl binecuvîntător, ş.a.m.d cu toţii avînd roluri amuzante şi încercând să le jucăm cât mai bine.
Rosario a fost singurul voluntar pentru karaoke. Bineînţeles pentru că era singurul care avea voce, în afară de Salvatore. A fost o adevărată surpriză a serii. A meritat toate aplauzele.
La sfîrşit, Mari, Rosario şi Salvatore ne – au oferit certificatele de participare şi un cadou minunat: un obiect din ceramică cu semnul voluntariatului şi un slogan relevant: Voluntari, faceţi diferenţa!
Fotografii, sărutări, îmbrăţişări, rămas – bun, lacrimi, promisiuni că ne vom vedea din nou şi că vom ţine legătura unii cu alţii. Ora de culcare: 1 noaptea. Trezirea pentru ziua plecării: 5 dimineaţa. Păi, după cum am spus, am recuperat somnul acasă. 
Acum ce va fi?
Acum, mergem înainte. Show- ul trebuie să continue. Deşi cortina coboară, actorii rămîn împreună în spatele ei. Ţinem legătura pe forumul CESV, e-mail şi messenger. Am făcut schimb de fotografii şi plănuim o altă ocazie să ne întâlnim, să ne vizităm, să lucrăm împreună la proiecte. Asta e esenţa acestor activităţi: să continuăm şi să punem în practică tot ce am învăţat.
Cît despre mine şi Sorin, această experienţă ne-a fost de mare folos, sporindu – ne interesul de a lucra în continuare cu voluntari şi voluntariat. Suntem încurajaţi să continuăm şi să avem oportunitatea să facem voluntariat în afara ţării, pentru a trăi cu adevărat o experienţă diferită nu numai în teorie dar şi în practică. 
Aşadar, mesajul pentru voi este: FIŢI VOLUNTARI, FACEŢI DIFERENŢA!
Aici aveţi prezentat orarul nostru, după cum am promis, pentru a vă face o idee despre vacanţa noastră de lucru în Sicilia. 



Experienţele implicării sociale: voluntariat şi cetăţenie activă
10 – 16 Octombrie 2011
Messina, Sicilia - Italia

DUMINICĂ, 9 OCTOMBRIE, MESSINA
Sosirea
Prînzul şi/sau cina la hotelul Royal Palace

LUNI, 10 OCTOMBRIE 2011
09:00 - 09:30 - întâlnire în holul hotelului Royal şi mers către locul workshop–ului: CESV Messina
10:00 -11:00 – ceremonia oficială de deschidere a workshop – ului şi conferinţa de presă  
prof. Antonino Mantineo, preşedinte al CESV Messina
prof. Dario Careniti,  membru al consiliului Messina pentru siguranţa familiei,  integrare multi-etnică şi servicii sociale
dr. Rosario Ceraolo, director al CESV Messina
11:00- 13:00 – sesiunea de lucru
Introducerea participanţilor  
Introducerea echipei CESV Messina
Organizaţia CESV Messina (Maria Angela Filocamo, coordonatorul proiectului)
13:00- 14:30 – prînzul (organizat de Centrul de Comerţ, Asociaţia 7000)
14:30 - 17:30 -  sesiune de pregătire
”Volunariat, implicare social şi cetăţenie activă” – Introducere pentru workshop (Maria Angela Filocamo)
”Volunariat şi cetăţenie activă: diferitele forme de solidaritate” (Rosario Ceraolo, director al CESV Messina)
Dosarele participanţilor
Contribuţia organizaţiilor de voluntariat  
Raportul zilnic şi introducerea subiectului pentru următoarea zi
18:30 – autobuz (din faţa hotelului) către locul workshop – ului: Bottega Rapanui, Asociaţia  7000
19:00 - 20.30 – Vizită de studiu pentru”Consumul susţinut si orientat etic 
Cocktail de bun – venit
”Consumul resonsabil şi modele de înterprinderi sociale împotriva criminalităţii” (volunarii Asociaţiei 7000)
Cină interculturală (organizată de Centrul de Comerţ Rapanui)
 22:30 – înapoi la hotel cu autobuzul  

MARŢI, 11 OCTOMBRIE 2011
09:30 – autobuz  ( din faţa hotelului) către locul workshop – ului : Consorzio Sole, Forte Petrazza
10:00-12:00  -  sesiune de pregătire pentru ”Lupta împotriva mafiei şi tuturor formelor de organiaţie criminală şi corupţie”
"Mafia, lipsa de dezvoltare şi cultura legalităţii", dr. Salvatore Rizzo ( expert CESV în promovarea muncii voluntare)
Dosarele participanţilor
Lucru în echipă
12:00- 13:00 – vizită de studio pentru”Dezvoltarea locală şi implicarea socială” 
13:00- 14:30 - prînzul (organizat de Centrul de Comerţ Rapanui)
14:30 – înapoi la hotel cu autobuzul
16:30 - autobuz (din faţa hotelului) către locul workshop –ului: Disio Hosteria (Villafranca)
17:30 - 19:30 - sesiune de pregătire pentru”Consumul susţinut şi orientat etic”
” Stil de viaţă şi moştenire culturală: noi alegeri etic”, prof. Fabio Mostaccio (Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Messina)
Dosarele participanţilor
Raport zilnic şi introducerea subiectului pentru următoarea zi
19:30- 20:30 – vizită de studiu pentru ”Model de interprinderi tinere”
20:30- 22:30 – cina la Disio Hosteria, mîncare uşoară preparată de Magna Socilia, youth cooperative
22:30 – înapoi la hotel cu autobuzul

MIERCURI, 12 OCTOMBRIE 2011
Locul workshop – ului: CESV Messina
8:30- 9:30  -  activităţi administrative
9:30- 11:00 – sesiune de lucru
Dosarele participanţilor
11:00 - 13:00 – activitate de relaxare
Vizită la Catedrală şi plimbare, ghidată de prof. Salvatore Ruggiano
13:30- 14:30 – prânzul (CESV, organizat de Centrul de Comerţ Rapanui)
16:30: autobuzul (din faţa hotelului) către Milazzo (ME) şi activitate de relaxare: plimbare prin Milazzo
Locul workshop – ului:  Mediterranima – restaurant de mâncăruri uşoare fondat de Soc.Coop. Settima Stella
18:00- 20:30 – sesiune de pregătire pentru ”Dezvoltare locală şi implicare socială” cu vizită de studiu  
Francesco Giunta (Soc. Coop. Utopia, preşedinte)
Fabrizio Scibilia ( Soc. Coop. Settima Stella, responsabil)
Arch. Antonella Teatino (responsabil pentru proiectul"Mille tetti" Photovoltaic)
Saro Gugliotta (Condotta Valdemone Messina fiduciary, mâncare sănătoasă)
Nuccia Formica (preşedinte al  Asociaţiei AVULSS Milazzo)
Padre Pippo Insana (preşedinte al Asociaţiei CASA Association)
20:30-22:30 – cina la  Mediterranima
22:30 – înapoi la hotel cu autobuzul
JOI, 13 OCTOMBRIE 2011
09:00 - autobuz (din faţa hotelui) către locul workshop –ului: Parcul Horcynus Orca
09:30 -11:30 – sesiune de pregătire pentru ”Protejarea şi valorificarea mediului înconjurător” cu vizită de studiu
"Libertate, drepturi de cetăţenie şi economie civilă”, dr. Gaetano Giunta (preşedinte al Fondazione di Comunita)
Dosarele participantilor
11:30 - 13:30 – activitate de relaxare (parcul este situat în strîmtoarea Messina, între două mări  şi multe legende)
13:30 - 14:30 – prânzul organizat de H.O. Youth cooperative of the network Parco Hocynus Orca
14:30 – înapoi la hotel cu autobuzul
Locul workshop – ului: hotel Royal
17:00 - 18:30 – sesiune de evaluare intermediată a workshop – ului
18:30 - 20:30 – sesiune de pregătire pentru ”Imigrare”
"Discriminarea şi piaţa muncii" (Dr. Sergio Villari, Universitatea Messina)
Dr. Tania Poguish (preşedinte al Asociaţiei Migralab)
Enrico Pistorino (responsabil pentru sectorul de imigranţi al Asociaţiei MOV il Ponte) 
Contribuţia organizaţiilor de imigranţi
20:30 – cina (organizată de hotel Royal)

VINERI, 14 OCTOMBRIE 2011
09:00 - autobuz (din faţa hotelului) către locul workshop – ului Workshop Venue: Fortul San Iachiddu
10:00- 12:00 – sesiune de pregătire pentru”Protejarea şi valorificarea mediului înconjurător”  cu vizită de lucru
"Geo-filosofie şi activităţi educaţionale”
prof. Sandro Gorgone (Universitatea Messina, preşedinte al Soc coop. SCIRIN) 
Contribuţia organizaţiilor de volunariat
Dosarele participanţilor
12:00 - 13:30 – excursie la Monti Peloritani
13:30 - 15:00 – prânz organizat de Soc. Coop. Scirin
15:30 – înapoi la hotel cu autobuzul
Locul workshop – ului: Royal Hotel
17:00 – sesiune de lucru
Raport zilnic
18:00 – plimbare prin centrul oraşului pînă la locul workshop – ului: Genio Civile (Corpul de Ingineri Civili)
18:30 - 20:30 – vizită de studio pentru ”Protejarea şi valorificarea mediului înconjurător” organizată de F.A.N.GO (cu momente artistice şi multe alte surprize)
Ing. Gaetanao Sciacca (Director al Genio Civile)
Arh. Giuseppe Aveni (Azienda Forestale Demaniale)
Maestrul Carmelo Citraro (F.A.N.GO.)
Dr. Gabriella Raffa şi  Dr. Davide Mangiapane (proiectanţi F.A.N.GO.)
20:30 – plimbare prin oraş până la Cathedral Square
21:00 – cina (Pizza la "Campanile Restaurant" ) şi plimbare înapoi către hotel

SÂMBĂTĂ, 15 OCTOMBRIE 2011
08:30 – autobuz (din faţa hotelului) către locul workshop – ului : Francavilla di Sicilia (ME)
9:30 -11:30 -  excursie la Parco Fluviale dell'Alcantara 
Locul workshop - ului: Casa Famiglia "L'Eccezione''(casă de găzduire a persoanelor cu probleme psihice) 
11:30 - 13:30 – sesiune de pregătire şi vizită de studiu pentru ”Studiu de voluntariat, implicare socială şi cetăţenie”, cu Giuseppe Bucalo (preşedinte al Asociaţiei Penelope)
Contribuţia voluntarilor  
Dosarele participanţilor
13:30 -15:00 – prânz organizat de Asociaţia Penelope  
15:00 – înapoi la hotel cu autobuzul
Locul workshop –ului: hotel Royal
19:00 - 21:00 – sesiune de lucru
Concluziile pentru workshop şi evaluare finală
Locul workshop – ului: CESV Messina
21:00 – Ceremonia de încheiere
21:30 – cină realizată de Baktalo Drom (Asociaţie pentru promovarea drepturilor Romilor )

DUMINICĂ, 16 OCTOMBRIE 2011
Plecarea participanţilor
P.S.: Iată un exemplu de raport zilnic pe care a trebuit să îl realizăm în echipe. L – am publicat pe cel care l-am scris în prima zi de workshop împreunp cu Sorin, Olga şi Dănuta.

RAPORT ZILNIC

LUNI, 09 OCTOMBRIE 2011
    Dimineaţa a avut lor întîlnirea cu participanţii în holul hotelului Royal. Cu toţii am mers la birourile CESV Messina unde s-au desfăşurat majoritatea activităţilor noastre.
     Workshop – ul a fost deschis oficial de către reprezentanţii CESV, preşedintele prof. Antonio Mantineo, directorul Rosario Ceraolo, coordonatorul proiectului Maria Angela Filocamo, cu toţii prezentându-şi discursul de bun – venit în prezenţa mass – mediei (a fost de asemenea o conferinţă de presă cu directorul CESV), un voluntar de la o altă asociaţie AUSER din Messina, Salvatore Ruggiano, care a făcut prezentarea istorică şi culturală a oraşului şi Dorina Coman, traducător şi membru al Asociaţiei Totius Mundi Una Domus din Messina, care ne-a ajutat de asemenea şi pe noi cu traducerile, prof. Idris, Leone Fabio, preşedinte al AIS Sicily Onlus, Gabriella Raffa, David Mangiapane şi Michele Cannaò de la Asociaţia FANGUS, cu toţii făcând introducerile şi vorbind despre activităţile acestora.
     Toţi participanţii s-au introdus de asemenea, spunând cîteva cuvinte despre experienţa lor de voluntariat şi aşteptările acestora de la acest workshop (împărţind experienţe,  învăţând mai mult despre volunariat, făcînd prieteni noi şi noi contacte pentru posibile parteneriate).
       Maria Angela Filocamo, coordonatorul proiectului, a făcut prezentarea echipei CESV şi a făcut o prezentare PowerPoint despre cum sunt organizate şi cum funcţionează activităţile în centrele de volunariat în Messina. Rosario a început o dezbatere despre cum activitatea de voluntariat este organizată în ţările participanţilor.
     După dimineaţa de activităţi, în timpul prînzului am format echipele pentru rapoartele zilnice şi apoi participanţii au dat un scurt interviu, făcîndu - şi introducerile şi prezentînd aşteptările în urma workshop – ului.
Prînzul a fost oferit de Centrul de Comerţ Rapanui, Asociaţia 7000 şi a fost o ocazie pentru discuţii între participanţi, pentru relaxare, glume şi contacte interculturale. După prînz a avut loc sesiune de pregătire pentru ”Voluntariat, implicare socială şi cetăţenie activă” unde participanţii şi-au prezentat dosarele. Discuţia a fost deschisă de prezentarea făcută de Rosario cu ”Experienţele implicării sociale, volunariat şi cetăţenie activă” din punct de vedere civil, politic şi social. Acesta a vorbit despre cetăţenie şi drepturi cetăţeneşti, dezvoltarea unui stat liber şi  prosper.
    Apoi, au urmat prezentările făcute de reprezentanţii Letoniei, Turciei, Lituaniei şi României. Toţii au vorbit despre voluntariat în ţările lor, în termeni şi statistici generale şi apoi au dat exemple de activităţi de voluntariat în instituţiile acestora şi cum promovează conceptul de voluntariat. Au pregătit prezentări PowerPoint, au accesat link-uri cu publicitate, cîntece şi videoclipuri încercînd să fie cît mai originali şi mai expliciţi.     
Seara am făcut o vizită de studiu pentru ”Consumul susţinut şi orientat etic” la Centrul de Comerţ Rapanui, Asociaţia 7000, unde am vorbit despre ”Consumul responsabil şi modele de interprinderi sociale împotriva criminalităţii”. Valentina şi Enriko au prezentat asociaţia şi activitatea şi apoi s-a făcut o dezbatere pe tema produselor biologice şi de comerţ, mîncare sănătoasă, dând exemple din ţara lor. Apoi am vizitat magazinul şi am primit explicaţii pentru produsele de comerţ handmade.
    Seara s-a încheiat cu o cină interculturală unde am servit mîncare tradiţională siciliană din Messina (am cerut reţetele). Toni şi echipa de la Rapanui au fost foarte amabili. Cu toţii s-au simţit bine şi atmosfera a fost foarte... interculturală! (Raport realizat de Ana, Sorin, Olga, Danuta)
MARŢI, 11 Oct. 2011

A doua zi am plecat de la hotel la ora 9: 30 dimineaţa către locul workshop  - ului, la Consorzio Sole, care se află la Fortul Petrazza.
Subiectul a fost explicat de Dr. Salvatore Rizzo (expert CESV în promovarea muncii voluntare). Acestea lucrează deasemenea în Fortul Petrazza, care este un vechi fort construit şi folosit iniţial în scop militar. Fortul a devenit de nefolosit după ce mafia a profitat de poziţia geografică a locului pentru activităţile ei criminale, cum ar fi păstrarea armelor şi a materialelor periculoase. Fortul se află pe un câmp lîngă Messina. Accesul într-acolo este dificil, ceea ce îl face mai uşor de controlat. Câţiva ani mai tîrziu, clădirea a fost confiscată şi dată în folosul comunităţii. Spaţiul a fost aranjat şi refăcut de membrii asociaţiei Consorzio Sole, care îşi continuă scopurile sociale. Fortul este folosit acum de diferite interprinderi precum Radio Street şi pentru evenimente sociale şi culturale. Obiectivul principal este să fie promovat ca spaţiu public, deschis pentru comunitate (exemplu: concerte, workshop – uri, educaţia copiiilor şi adulţilor, etc.) Sesiunea de pregătire pentru ”Lupta împotriva mafiei şi a tuturor formelor de organizaţii criminale şi de corupţie” a fost legată de activitatea mafiei, a făcut posibilă lipsa de dezoltare şi cultura legalităţii în Sicilia. Acesta a început prezentarea cu trei poveşti tragice care sunt un real exemplu pentru puterea şi controlul mafiei în comunitatea locală.
După sesiunea de pregătire şi conversaţie am luat prânzul pregătit de Centrul de Comerţ Rapanui (Tirmaisu şi toate celelalte au fost mega delicioase!!!), apoi ne-am întors în Messina. Am avut ceva timp liber să vizităm Villafranca pentru a doua sesiune de pregătire care a fost ţinută la Disio Hosteria.
Disio Hosteria este un restaurant de mâncăruri uşoare  condus de un grup de prieteni. Directorul ne-a făcut introducerea pentru ”mâncarea uşoară” şi despre restaurantul acestora, unde au creat ”o casă pentru prieteni”. Un alt co-fondator, prof.Fabio Mostaccio de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Messina, ne-a prezentat rezultatele studiului său despre consumul etic şi de comerţ. Seara a continuat cu o cină uşoară, delicioasă, incredibilă şi de neuitat, acompaniată de un vin bun şi de prieteni. (Filipa, Egle, Gamze, Nina, Sadik)
MIERCURI, 12 Oct. 2011
În prima parte a zilei au fost prezenţi reprezentanţi care au vorbit despre voluntariat în ţările lor.
Primii au fost Anna, Marta şi Danuta din Polonia. Prezentarea lor a fost despre voluntariatul în Polonia şi au descris o organizaţie care ajută persoanele cu dizabilităţi(orbi şi surzi).
A doua prezentare a fost despre voluntariatul în Suedia. Katja a menţionat una dintre cele mai mari organizaţii de voluntariat, Crucea Roşie Suedia şi despre Svalorna.
Următoarea prezentare a fost a voluntariatul în Finlanda (Marjut), unde sistemul este similar cu cel din Suedia. 75%-80% din populaţia finlandeză este membră în diferite organizaţii de voluntariat.
A urmat Slovenia cu o prezentare făcută de Nina. Aceasta a vorbit despre Slovenia Philantropy care este cea mai activă organizaţie în promovarea voluntariatului.
Ultima a fost prezentarea lui Dilek, unul din reprezentanţii Turciei. Aceasta a vorbit despre Genctur – o organizaţie de voluntariat internaţional cu lucru pe teren şi Yasom. În Turcia, doar 5% din populaţie se implică în voluntariat.
Înainte de prînz am fost să vizităm catedrala şi am făcut o scurtă plimbare, ghidată de prof. Salvatore Ruggiano. Prînzul a fost organizat de Centrul de Comerţ Rapanui la CESV.
Cel mai mare eveniment al zilei a fost plimbarea prin Milazzo unde am putut admira nişte peisaje minunate precum două mări şi un castel  foarte vechi.
În aceste locuri frumoase au avut loc şase prezentări despre dezvoltarea locală şi implicarea socială făcute de:
- Francesco Giunta
- Fabrizio Scibilia
- Arh. Antonella Teatino
- Saro Guliotta
- Nuccia Formica
- Padre Pippo Insana
Cina la Mediterranima a fost delicioasă, rapidă şi înceată (după cum ni s-a spus). După cină toată lumea a fost încântată, iar Salvatore ne-a cîntat în drum spre hotel. Ne-am distrat de minune. Aproape de miezul nopţii am ajuns la hotel şi am adormit imediat. Următoarea zi (dar e o altă poveste :P)
(Anna, Marta, Dins, Ufuk, Annamaria)

JOI, 14 Oct. 2011
Sesiunea de dimineaţă
Astăzi grupul nostru a vizitat  Parco Horconymus Orca şi ni s-a vorbi despre libertate, drepturi cetăţeneşti şi economie civilă de către dr. Gaetano Giunta, preşedinte al Fondazione Communita din Messina. Domnul Giunta a subliniat modelele economice clasice (precum teoria lui Simon Kuznet, că inegalitatea va fi prima ridicată în stagiile iniţiale ale dezvoltării economice şi aşa începe să decadă industrializarea şi urbanizarea naţiunii) care nu au reuşit să transmită fructul creşterii economice şi să creeze o bună-stare egală tuturor grupurilor din societate. Inegalitatea socială, culturală şi economică stânjeneşte atât dezvoltarea umană cât şi cea economică.
Fundaţia promovează forme de economie socială, solidaritatea şi dezvoltarea umană. Aceasta a format o cooperativă socială care a investit în energie reînoită (Puterea marină şi panourile solare). Profitul din vinderea acestei energii este folosit pentru angajarea oamenilor de la penitenciar cu o forţă scăzută de muncă. Acest exemplu ne arară cum este posibil să promovăm implicarea socială prin operare în afara logicii pieţei.
După sesiune am făcut un tur al parcului de facilităţi şi am văzut doua expoziţii de artă. Am învăţat de asemenea despre natura unică a strâmtorii din Messina. Prânzul a fost organizat de H.O. Youth Cooperative al Parcului Horconymus Orca. Acolo, ne-am relaxat şi am aşteptat prânzul pe plajă.
Sesiunea de seară
A doua sesiune de lucru în echipă a zilei a fost despre discriminare în piaţa muncii, subiect discutat împreună cu Dr. Sergio Villari de la Universitatea Messina. Discriminarea înseamnă excluderea unor grupuri (etnic, sex, religie) de la distribuirea bunurilor sociale. Discriminarea de gen este un grup de atitudini care păstrează o diviziune asmietrică a muncii sociale. Discriminarea de rasă este un comportament incorect al unor grupuri pentru caracteristicile acestora culturale. În fapt, rasa, nu este o categorie empirică ci o construcţie socială şi culturală, o invenţie a unei persoane rasiste care aşteaptă să îşi justifice atitudinea şi implicările politice. Rasa creează o structură ierarhică de grupuri sociale. Discriminarea pozitivă înseamnă favorizarea unui grup bazat pe această construcţie.  Discriminearea constă în factori biografici, sociali, structurali şi legali. Spre exemplu, femeile imigrante sunt discriminate pe baza mai multor factori, şi deseori întâlnesc discriminarea dublată, triplată.
Biografic: teoria capitalului uman îi acuză pe imigranţi de a avea insuficient capital uman (educaţie, limbă) pentru a reuşi în societatea care îi găzduieşte.  Critică: imigranţii de second gen întâmpină aceleaşi probleme. S-a renunţat la această teorie.

Social: teoria capitalului social explică discriminarea pentru imigranţii care nu au suficiente resurse economice, culturale şi sociale care să îi ajute pe copii acestora. Oricum, societatea care ne înconjoară trebuie luată în considerare cînd analizăm cauzele discriminării, nu numai pentru resursele imigranţilor. Factorii structurali joacă de aseenea un rol important.
Structural: funcţionarea pieţei de muncă. Imigranţii sunt adesea discriminaţi pe piaţa de muncă: primesc locuri de muncă precare, cu salarii mici, fără condiţii bune de lucru şi fără oportunităţi de promovare. Piaţa cere: stereotipuri în care imigranţii se pot încadra. Efectul de halou se întâmplă când angajatorii îşi extind prejudiciile pentru un întreg grup de imigranţi. Condiţiile de lucru şi cariera sunt de asemenea diferite de a celor nativi. Întâlnesc clasificări inferioare pentru locuri de muncă, o incorectă distribuire a sarcinilor de lucru, schimbări de contract, muncă neregulată şi prezenţa în exces pentru diferite cerinţe a imigranţilor. S-ar putea de asemenea să fie un perete de sticlă care să împiedice dezvoltarea carierei. Sindicatele au încercat iniţial să restricţioneze intrarea imigranţilor pe piaţa muncii apoi au promovat egalitatea de oportunităţi şi în a patra fază aceasta s-a extins la nivel global. Fazele 3 şi 4 s-au realizat în Italia în ultimii 10 ani.
Factori legali: Legile cetăţeniei ar putea limita drepturile migrantului. Permisul de rezidenţă în Italia este temporar şi este bazat pe un loc de muncă îndosariat. Iregularitatea, incertitudinea ar putea conduce la exploatarea imigrantului.
Cel de-al doilea a vorbit despre practicile discursive şi puterea cu care sunt trataţi vânzătorii senegalezii şi din Bangladesh, din piaţa Pisa. Conform celui ce ne-a prezentat această problemă, în loc să fie dată ca întrebare pentru regulile comerţului, este tratată în mass- media în cadrul discursului de securitate apărut în anii 90 în conxetul neo - liberalismului. Aceste practici au condus la împărţirea spaţiului public în două arii: sănătoase şi ”fără-acces”, un ”Oraş punitiv”. Toate acestea accentuează întrebarea conceptului liberalismului economic – Libertate, da, dar a cui?
Enrico Pistorino, membru al Asociaţiei MOV il Ponte, a vorbit despre Casa don Orione din Messina care primeşte imigranţi şi îi ajută să îşi caute un loc de muncă, aranjând cu ei proiecte de integrare personalizate. Munca voluntară şi donaţiile private sunt foarte importante pentru conducerea Casei de cînd acţiunea guvernului local este realizată doar în prezenţa unor mari fluxuri de imigrare ce cauzează o situaţie de urgenţă şi din cauza multor fonduri publice valabile Voluntarii sunt implicaţi, gătind şi făcînd curat şi dînd ce este mai bun pentru a oferi informaţii corecte, pentru a sprijini imigranţii în a-şi găsi un loc de muncă. Din nefericire, sunt doar câteva paturi în Casă şi uneori este posibil ca unii imigranţi să fie excluşi până cînd un loc este eliberat.  În orice caz, voluntarii sunt deschişi să îi ajute, nelăsînd pe niciunul să doarmă pe stradă.
Ultimul care a vorbit a fost Idriss Elshafie care a venit din Sudan şi lucrează pentru una din cele trei mari centre de comerţ din Italia numită Cgil. Acesta a venit în Italia în 1986 pentru a studia şi a deveni membru al Uniunii de Studenţi Africani. A înţeles foarte repede legislaţia italiană referitoare la imigraţie este caracterizată printr-o mare confuzie de cînd guvernul Italian a încercat să reglementeze un aşa subiect delicat. Idriss şi-a inceput lucrul ca voluntar prin spitale şi închisori unde a ajutat oameni din alte ţări care vorbeau doar limbi arabe să comunice cu operatorii publici italieni care lucrau acolo. Rolul lui era de traducător şi de asemenea de mediator, încercînd să prevină discriminarea imigranţilor. Astăzi el este încă angajat să promoveze şi să garanteze drepturile imigranţilor dar mai mult în domeniul pieţei forţei de muncă. Ziua a fost plină de informaţii şi destul de teoretică. Am avut de asemenea ocazia să ne bucurăm de natura strâmtorii Messina. (Katja Frösen, Hanna Salokannel, Vytaute Murinaite, Valeria De Pascalis)

VINERI, 14 Oct. 2011
Locul workshop – ului: Fort Saint Jachiddu
Dimineaţă am vizitat Fort Saint Jachiddu. Acesta este un parc ecologic şi o clădire refăcută de  Social Co-operative Scirin. Preşedintele, Sandro Gorgone, a făcut introducerea subiectului pentru ”Geo-filosofie şi activităţi educaţionale”.
Numele fortului se referă la tatăl Mariei şi acolo ar putea să fi trăit odată un pustnic, numit Saint Jachiddu, dar nu există nici o dovadă. Fortul a fost construit în secolul 19 şi ulterior abandonat. Cooperativa  a refăcut o parte din clădire la sfârşitul anilor 1990 dar nu au fost îndeajuns bani pentru a termina restaurarea. Fortul este înconjurat de un câmp verde unde co- operativa organizează activiăţi educaţionale. Fortul oferă un loc bun pentru evenimente culturale precum teatru, concerte şi workshop –uri culturale. Există un loc pentru 8 persoane în clădire şi unde se oferă de asemenea facilităţi de înâlnire, o capelă mică, un muzeu şi o bibliotecă.
Co-op Scirin promovează Saint Jachiddu şi zona de munte din apropiere. Aceştia oferă excursii cu ghid turistic şi există şi panouri informative pe trasee. Cel mai atractiv eveniment natural este migrarea păsărilor către Sud. Acest lucru se întâmplă în fiecare primăvară şi multe păsări pot trece prin zona unde sunt berze şi flamingo.
Ţinta Scirin co-op a fost să transforme un vechi fort care este asociat activităţii de război într-un loc de pace, pace cu natura dar şi cu oamenii. Un bun exemplu este transformarea camerei de stocare a muniţiei, într-o capelă. Sunt 8 oameni care lucrează pentru co-operativă din care 6 au şi un alt loc de muncă.
Fortul însuşi aparţine municipalităţii şi aceştia trebuie să aibă o relaţie bună cu municipalitatea. Scirin a primit ceva bani pentru refacerea clădirii, dar fost foarte multă implicare voluntară. Sandro precizează că aceştia visează să promoveze turismul ecologic şi cultural în acea zonă, şi chiar să aibă cai şi măgari să transporte oamenii.  Până în prezent se confruntă cu o mulţime de provocări; doar câţiva oameni apreciază şi vizitează zona, puţine şcoli vin cu grupuri de copii, şi nu există transport public până la fort, pentru că drumul nu este bun. Nici nu pot avea activităţi pe timpul iernii din cauza umidităţii şi a frigului.
După introducere am mers pe traseele naturale şi am privit panorama magnifică a Messinei la 300 de metri deasupra nivelului mării. De asemenea am avut ocazia să gustăm câteva mure şi să vedem cum arată un stejar de plută şi alte plante specificei zonei.
Sandro Gorgone este şi professor asistent de filosofie la Universitatea Messina şi ne-a povestit despre geo – filosofie, ceea ce înseamnă filosofia omului pe pământ. Geo-filosofia aparţine de o pluritate de spaţii immense care pot sparge uniformitatea lumii în care trăim.  Conform acestei filosofii, fiecare peisaj are un suflet şi fiecare loc există atît fizic cât şi spiritual. Într-un peisaj există trei elemente unite: memoria (istorie, poveşti etc.), simbolismul şi sensul spiritual al direcţiei şi identităţii. 
Sandro ne-a arătat poze cu peisaje italieneşti care erau tipic italieneşti şi erau uşor de recunoscut ca fiind din Italia. Acesta a vorbit despre cum criza vieţii de la ţară conduce către criza mediului înconjurător.
Agricultura ar trebui să menţină peisajul şi acest lucru este în mintea sa pentru dezvoltare durabilă. Agricultura modernă a creat peisaje care nu mai sunt specifie zonei, toate arată la fel oriunde ai merge în lume. Potrivit geo-filosofiei, peisajele de calitate sunt esenţiale pentru bună-starea oamenilor şi trebuie să protejăm peisajul local.
Sandro ne-a îndemnat de asemenea să ne întoarcem la natură, dar nu într-o formă idilică sau nostalgică. Trebuie să ne recunoaştem în natură şi să trăim în pace cu ea.  
După prânz,  Olga şi Dins au oferit o prezentare de proiecte de mediu în Letonia. Ne-au vorbit despre proiectul Footprints şi Cleanup day. Această zi de curăţenie este un eveniment anual care este organizat de 3 ani. Ţinta lor este să facă din ţara lor cea mai curată ţară din lume. Aceasta este o provocare mare, întru-cât letonii fac multe picnic-uri pe timpul verii şi de multe ori lasă gunoaie prin pădure sau pe plajă. Anul acesta s-au adunat aproape 3000 de tone de gunoi, care a fost ceva mai puţin decât anul trecut. Aceştia cred că este un semn bun. Poate că letonii au învăţat să fie mai atenţi, fiind mai puţin gunoi de colectat.
Pentru 2012 aceştia au ca obiectiv să alăture 100 de ţări pentru campania Cleanup day. Deja 60 de ţări s-au înscris. Finlanda şi Italia sunt printre cele care deja au avut această activitate în trecut. Puteţi citi mai multe despre această activitate pe www.letsdoitworld.org
Marjut şi Hanna din Finlanda şi-au prezentat experienţele de voluntariat în proiecte de mediu. Marjut  a înfiinţat în 2008 o agenţie de voluntariat care recrutează voluntari pentru diferite proiecte pentru ajutorarea animalelor şi a naturii în jurul lumii. A fost motivată de acest lucru, ea însăşi începând cu asta. Hanna apoi ne-a vorbit despre experienţa ei de voluntar în Finlanda şi despre cum a luat parte la proiectul lui Marjut promovat pe website: www.ekomatkaajat.fi/english
Dilek din Turcia ne-a împărtăşit gândurile sale despre antreprenoriat social. Ne-a spus o poveste despre creaturi care au trăit în râu şi se agăţau de pietre astfel că nu erau luate de curent. Una dintre creaturi era plictisită de acest stil de viaţă şi începuse să se gândească să îşi dea drumul de pe rocă şi să vadă ce se întâmplă, şi le-a spus şi celorlalţi despre planurile sale. Celelate creaturi l-au făcut nebun şi l-au lăsat să plece. Acesta s-a lăsat dus de curent şi cum trecea pe lângă celelate creaturi, acestea rămâneau uimite de cum poate zbura. L-au numit salvator şi i-au cerut să îi ajute. El le-a spus că merge într-o aventură şi că ei pot merge doar dacă îşi vor da pur şi simplu drumul. Dar nu l-au crezut şi au continuat să îi ceară ajutor, dar el deja plecase.  În râu, creaturile încă mai povestesc despre salvator.
Dilek ne-a vorbit despre două proiecte în Turcia. Mikado consulting care are un proiectUn viitor luminos acum” care permite e-mentoratul între profesori şi elevi. Aceştia au creat o platformă online cu căsuţe de dialog, monitorizate de echipa Mikado.
Un alt proiect este al artistului Nuri Kaya. Au fotografii realizate de persoanele oarbe, iar scriitori locali au creat poveşti în jurul fotografiilor. Sunt expuse pe stradă, cu scris special pentru cei fără vedere şi unde fotografiile pot fi admirate. Aşa, persoanele fără vedere pot interacţiona cu cele cu vedere şi pot vorbi despre povestea fotografiilor. În atmosfera poveştii, cina este servită cu lumina stinsă. Cu toţii au luat parte la cina pe întuneric. Nu pot vedea nimic şi pot experimenta cum este să fii orb.
Seara am vizitat biroul Genio Civile (Corpul de Ingineri Civili) care găzduieşte muzeul FANGO.  Fango este o organizaţie care a fost fomată după dezastrul din 2009 când o furtună tropicală a creat alunecări de teren şi inundaţii lângă satele din Messina, care au cauzat moartea a 37 de oameni. Colecţia de artă FANGO a fost începută de scriitorul Dario Fo, câştigător al premiului Nobel în 1997, care a donat un tablou. Acum colecţia cuprinde cam 350 de piese de artă de la 220 de artişti din Italia şi sunt expuse în biroul public. FANGO este un muzeu de artă modern care nu are o clădire proprie. FANGO şi Genio Civile au un proiect comun numit Montagna ad Arte în care vor să creeze un munte de artă şi să îmbine cu lucrările inginerilor civili în aria unde a fost inundaţia. Ideea este acorde atenţie la aspectele de securitate, dar şi să ajute satele afectate să îşi creeze propria identitate. Aceştia au propus proiectul pentru finanţare EU, pentru 350-400 milioane de Euro, de care au nevoie pentru a reface acea zonă. Ei doresc de asemenea să sensibilizeze populaţia locală şi să îi facă să înţeleagă cât de important este protejarea naturii.  (Marjut, Salvatore, Mushin,Mara)
Câteva rânduri de la Marjut:
Pentru mine această zi a fost foarte interesantă. Am concentrat geo-filosofia  cu proiectul celor de la FANGO şi ce am învăţat astăzi m-a făcut să mă gândesc la multe posibilităţi şi lucruri care m-ar ajuta la proiectul meu  în Tailanda, pentru că lucrez într-un sat acolo care a fost contruit în 2004 după Tsunami. Nu îi pot numi comunitate când ei nu au nici propria identitate şi şi-au pierdut în multe feluri parte din  familie, prieteni sau locuinţe. Peisajul a fost schimbat radical, au fost îndepărtaţi drastic de casele lor pentru multe luni şi mulţi oameni nu s-au mai întors. Acum, mă gândesc la cum să construiesc o identitate acelui loc şi pentru ei. Ceva a fost făcut deja prin crearea unui centru comunitar  unde localnicii  îşi pot manifesta tradiţiile şi istoria insulei.
Am fost pentru 20 de minute distanţă de Messina când alunecările de teren au blocat străzile. Atunci, eram nervoasă din cauza faptului că petrecusem 3 ore în plus cu autobuzul cu care treceam prin acea zonă. Mai târziu am aflat despre accidentele cauzate de inundaţii, dar abia acum am realizat ce s-a întâmplat.
E aşa de trist că s-a terminat ... aşa de dornică să ne întâlnim din nou!
Mai multe fotografii despre această experienţă pe Picasa: https://picasaweb.google.com/lh/myphotos



 Articol scris de Anamaria Cătănoiu
Articol tradus din engleză de: Oana Zlatovici - voluntar
Salvatore traduce pentru noi

Salvatore (stânga) traduce pentru Preş. Antonio Matineo

Echipa CESV în spate şi noi

Eu, Anamaria Cătănoiu, prezentând despre voluntariat

Din nou, despre voluntariat la Centrul de Limbi Străine

Vizită de studiu la sediul Asociaţiei Rapanui

Tortina cu trei straturi

Vizită de studiu la Fort Petrazza cu salvatore Rizzo (în centru) şi Mari Angela (în stânga)

Panoramă din autobuz

Domul care cântă şi se mişcă

Altă panoramă

Şi iată şi vulcanul

Cu Fabio Mostaccio la Restaurantul Disio Hosteria

Din nou Fabio

Noi la masă la Disio Hosteria

Peşte spadă, perfect aranjat


Din nou vulcan fumegând

Splendidă panoramă de noapte la castelul Milazzo

Giuseppe, prietenul Mariei (stânga), Mari Angela (coordonator), eu şi Sorin

Fortul San Iachiddu, eu şi Fănica, din România

Secera Siciliei - panoramă de pe Cristo Re

Evaluarea finală cu nasuri de clown, la CESV

Sentimentele noastre despre voluntariat - desene legaţi la ochi

Salvatore pe scenă cu Vyaute

Ceremonia finală cu decernarea certificatelor (Olga, stânga)