Asa a inceput totul...


duminică, iulie 25, 2010

Vârstele muzicii clasice la a doua întâlnire

Seara de marţi 20 iulie 2010 a fost din nou oferită de Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” iubitorilor de muzică clasică.

Ca de obicei, ora 18:00 a fost momentul întâlnirii dintre oaspeţi şi gazda noastră - Centrul de limbi străine al Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” – care şi de această dată a fost bucuroasă şi primitoare cu musafirii săi.

Momentele muzicale oferite aseară în cadrul proiectului “Vârstele muzicii”, au reprezentat câteva capitole ale muzicii de cameră compusă de Robert Schumann.

 

Specificul acestor compoziţii semnate Schumann este acela că pianul, ca instrument de acompaniament, este egal, pe tot parcursul piesei cu instrumentul pentru care a fost compusă lucrarea.

Prezentarea celor cinci piese din muzica de cameră împreună cu imaginile video au intregit acest capitol foarte apreciat de publicul prezent aseară.

 

Au fost lucrări interpretate de artişti mari: Antonio Tinelli (Italia)– clarinet, prezent în urmă cu câţiva ani şi pe scena Ateneului focşănean, Martha Argerich (Argentina) – pian şi Mauricio Vallina (Cuba) – pian, Helene Grimaud (Franţa) – pian, R. Capruçon (Franţa) – pian şi mulţi alţi instrumentişti din Japonia, Lituania şi Norvegia.

Cele trei romanţe pentru instrumente de suflat au fost interpretate la saxofon, flaut şi oboi cu acompaniament la pian, trezind interesul celor de faţă pentru astfel de lucrări specifice lui Schumann.

Piesa pentru 2 piane şi alte 3 instrumente – 2 violoncele şi un corn – a adus un plus de culoare şi farmec, fiind comparată cu o matematică pe note, pe cât de strictă şi precisă pe atât de caldă, creând stări sufleteşti speciale.

Lucrarea de încheiere a serii de audiţii şi prezentări, Cvintetul cu pian – cea mai importantă lucrare camerală a lui Schumann - în patru părţi (una lentă şi celelalte trei mişcate) a fost interpretată la pian, vioara I, vioara a II-a, violă şi violoncel de mari artişti ai lumii.    

Pe 27 iulie la aceeaşi oră 18:00 vă dăm din nou întâlnire la Centrul de limbi străine pentru a vă oferi şi alte lucrări ale lui Robert Schumann de mare rafinament atât componistic cât şi interpretativ. (referent Carmen Cazaciuc)