Asa a inceput totul...


luni, iunie 04, 2012

Vizita lui John Korst la bibliotecă – impresii şi imagini


In biblioteca la CNU cu voluntarii
După cum vă spuneam zilele trecute, John Korst, cel mai important donator de carte al Centrului de Limbi Străine - Biblioteca Județeană Vrancea, ne-a vizitat zilele acestea, ca de fiecare dată când vine în România, ce e drept, nici foarte des.

De data aceasta i-am pregătit lui John un program destul de încărcat, dar variat şi plăcut, spunem noi, cu surprize plăcute. Aşa se face că, în ciuda vremii ploioase care se pare că l-a urmărit în toată ţara, în prima zi cînd l-am luat de la gară, John a vizitat noua locație a Centrului de Limbi Străine, în formula restrânsă în care el funcţionează acum, dar plăcut ambientată. Aici l-a întâmpinat dra director, Teodora Fîntînaru, şi colegii mei care i-au făcut turul de onoare prezentându-i toate secţiile. Programul de după-amiază a fost mai…englezesc fiindcă ne-am întâlnit cu membrii seniori ai Clubului de conversație engleză al bibliotecii, coordonați de voluntarul american de la Corpul Păcii, Stephen Hallstrom. Ne-am simţit excelent, am râs, am discutat, am servit un ceai la Casa Vrânceană…şi uite aşa au trecut aproape 3 ore! Zi plină care a mai continuat şi cu o cină americănească…
Teodora Fîntînaru (director BJDZ) şi John Korst
Clubul de engleză, o parte...


A doua zi am fost în „excursie” biblioturistică la Biblioteca privată de weekend din Șerbești, Vidra, coordonată de Doina Stratton-Andrieș. Paradisul verde, cu flori, cu grădină, cu arbori, este un loc unic din Vrancea şi poate chiar şi din ţară cutez a crede. Doina a organizat în grădină, într-o casă veche, cu trei camere şi un antreu, singura Bibliotecă privată cu cărţi în toate limbile, inclusiv engleză, o parte rămase moştenire, altele donate, altele cumpărate. Pe lângă bibliotecă, care ocupă doar o cameră, Doina a înfiinţat şi un muzeu al satului unde toţi sătenii, toţi prietenii sau cei care o vizitează au donat obiecte vechi, tradiţionale, acte de zestre, costume populare, unelte vechi. Cea de-a treia cameră e amenajată ca spaţiu memorial în amintirea unchiului Doinei, scriitorul Simion Ghinea, binecunoscut luptător anticomunist. Vremea a fost spledidă iar masa de prânz, de la care nu au lipsit tradiţionalele plăcinte cu brânză, servită la umbra pomilor, în adierea vântului, cu o gazdă zâmbitoare şi caldă, a făcut ca toată această zi să fie perfectă.
Doina Stratton (stâmga), coord. Biblioteca de weekend



În ultima zi, joi, pe 31 mai, la Colegiul Național “Unirea”, John şi cu mine am discutat cu elevii despre importanța și beneficiile voluntariatului, așa cum este el apreciat în Statele Unite. Sub coordonarea prof. de engleză Irina Bicescu, 30 de elevi de la CNU au tradus voluntar, în engleză, o parte din blogul Centrului de Limbi Străine. La întâlnire, care a avut loc în biblioteca Colegiului, au participat peste 40 de elevi, pe care am încercat să îi convingem, cu argumente şi exemple personale cât este de important voluntariatul pentru profesie, personalitate, viitor. Discuţia a fost interactivă şi tinerii au dat şi ei exemple de proiecte la care au participat sau de organizaţii în care s-au implicat voluntar.
John (stânga), Irina Bicescu (centru), Ana Cătănoiu (dreapta)
John (cu spatele) şi elevii VOLUNTARI


După întâlnirea de la Colegiu, John şi-a luat rămas bun de la colegii mei şi de la dra director care i-a oferit Diploma de excelenţă pentru susţinerea lecturii şi pentru actele de voluntariat, dar şi câteva suveniruri tradiţionale care să îi amintească de România.







Şi uitaţi aşa, dragii şi dragele mele, v-am spus povestea vizitei lui John la noi ACASĂ, mulţumindu-i încă o dată pentru gestul frumos şi pentru munca importantă pe care a făcut-o şi pentru biblioteca noastră ca şi pentru multe alte şcoli din România.

SEE YOU SOON!
(Anamaria Cătănoiu – coord. Centrul de Limbi Străine)