Asa a inceput totul...


luni, aprilie 26, 2010

Avem „oficial” Club gratuit de cinematografie






Cu perdele opace, ecran de proiecţie şi videoproiector, chiar şi popcorn, aşa a fost inaugurat primul şi singurul club gratuit de cinematografie din Vrancea!

În prezenţa a 30 de spectatori, care au avut plăcerea să urmărească superbul film „Fahrenheit 451”, ecranizat după cartea omonimă a lui Ray Bradbury, am inaugurat ceea ce ne dorim să fie o alternativă la cinematograful momentan inexistent din oraşul nostru şi care, se pare, se bucură de apreciere şi încurajare.

După inaugurarea blogului „Clubul Cinefililor”, http://clubulcinefililorfocsani.wordpress.com/, genericul clasic al emisiunii „Telecinemateca” , difuzată pe TVR 1, a prefaţat cu emoţie filmul, bibliotecari, elevi, cadre didactice savurând timp de 2 ore povestea cărţilor interzise şi arse într-un viitor imaginar.
 
La finalul filmului, spectatorii au fost aşteptaţi să guste faimosul popcorn, caracteristic vizionărilor cinematografice, şi un pahar de vorbă şi impresii.

Evenimentul a fost descris chiar de Sorin într-un articol publicat în Monitorul de Vrancea şi mulţumim pe această cale pentru acordul autorului şi al colectivului ziarului de a-l publica integral pe blogul nostru.
Vă aşteptăm aşadar, în fiecare joi, de la ora 17.30, să vizionăm şi să comentăm filme clasice, din colecţia personală a lui Sorin Tudose şi cea a Bibliotecii Judeţene Vrancea!
(Anamaria Cătănoiu, coord. Centrul de Limbi Străine)


Monitorul de Vrancea
Vineri, 23-04-2010

Clubul Cinefililor, un proiect inedit!
de Sorin Tudose

          Noul proiect cultural al Centrului de Limbi Străine din cadrul Bibliotecii Judeţene „Clubul Cinefililor Focşani“ a fost lansat, ieri, la sediul instituţiei. La eveniment au participat bibliotecari, cadre didactice şi elevi dornici să afle mai multe despre acest inedit club. Cei implicaţi în proiect au aranjat totul astfel încât să fie creată o atmosferă de cinema. Piese cunoscute din filme, un ecran de proiecţie, un proiector dar şi o expoziţie de cărţi despre lumea filmului au asigurat o atmosferă demnă de un astfel de eveniment. „Propunerea înfiinţării unui astfel de club a fost una inedită dar am cerut de la început să fie ceva mai mult decât un simplu cinematograf. Am vrut ca membrii clubului să comunice între ei după ce pelicula se termină, să schimbe opinii deoarece toate acestea vor duce în final către nişte orizonturi lărgite“, a declarat Teodora Fântânaru, directorul Bibliotecii Judeţene. 
        La rândul ei, Anamaria Cătănoiu, coordonatorul secţiei Limbi Străine a spus că acest club este binevenit în condiţiile în care nu avem niciun cinematograf în oraş. „Vrem ca acest club de cinematografie să le arate membrilor operele valoroase ale cinema-ului şi să îi familiarizeze cu termeni de specialitate, cu valorile celei de-a şaptea artă. De asemenea, vrem prin acest club să atragem comunitatea către carte pentru că vor rula multe ecranizări şi se vor putea face comparaţii între film şi sursa sa de inspiraţie“, a declarat Anamaria Cătănoiu. Ideea acestui club a pornit de la un cinefil focşănean care în timpul studenţiei a fost membru al „Clubului Cinefililor Iaşi“ desfăşurat la Casa de Cultură din Parcul Copou care de curând a împlinit cinci ani de existenţă. 
     După ce au aflat toate informaţiile despre club şi despre blogul acestuia, http://clubulcinefililorfocsani.wordpress.com toţi invitaţii au putut vedea apoi filmul „Fahrenheit 451“, o ecranizare după romanul omonim semnat de Ray Bradbury. Acest lucru a avut loc după ce a rulat nostalgicul generic de la „Telecinemateca“, când cei mai mari dintre invitaţi şi-au adus aminte de copilărie. Participanţii au fost plăcut surprinşi de film dar şi de această idee menită să aducă un suflu nou în spaţiul cultural vrâncean. 
           Cinefilii se vor putea întâlni de acum în fiecare zi de joi, la orele 17.30, la sediul Centrului de Limbi Străine. De la fiecare mare regizor al cinematografiei universale vor fi vizionate două filme urmând ca joia viitoare să ruleze clasicul film a lui Richard Brooks „Pisica pe acoperişul fierbinte“, cu Paul Newman şi Elizabeth Taylor. Filmele fac parte atât din colecţia bibliotecii cât şi din colecţia proprie a iniţiatorului. Clubul cinefililor este destinat tuturor, indiferent de vârstă şi este cu intrare gratuită fiind organizat în scop cultural-educativ. Pentru sentimentul de apartenenţă la un grup vor fi realizate, în cel mai scurt timp posibil, şi legitimaţii personalizate pentru toţi cei interesaţi. (Sorin Tudose)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu