Asa a inceput totul...


marți, decembrie 13, 2011

Ochiul din bibliotecă și cărțile vechi

Vineri, 2 decembrie, ora 11, după o vacanță luuungă… de o zi, ne-am reluat activitățile din cadrul proiectului. Ne-am propus de data aceasta să redescoperim farmecul cărților vechi, să explorăm ediții (uneori unicat) publicate de mult, să ne redefinim relația cu timpul, care îmbătrânește nu doar oamenii, ci și cărțile, cărora însă nu le scade nicidecum valoarea. O filă desprinsă și îngălbenită, o copertă  decolorată și boțită reprezintă de fapt tributul pe care cartea îl plătește trecerii  timpului și pasiunii cititorilor. (Prof.Ana-Maria Cornilă-Norocea)   


Participanți: șapte eleve de la clasa a IX-a C, CNC (ceilalți au mai stat în vacanță până la ora 13, când au început orele de curs).

Maria Tudose, IX C: Cărțile vechi și rupte m-au întristat la început, dar doamnele bibliotecare ne-au explicat cât de valoroase sunt încă și cum se pot recondiționa. Pentru mine, biblioteca rămâne cel mai frumos univers.        
    
Teodorescu Ana-Maria, IX C: M-a impresionat experiența de la bibliotecă, deoarece a fost ca o întoarcere în timp prin intermediul paginilor îngălbenite și scorojite de  vreme. Oricum ar arăta, până la urmă, o carte întipărește în sufletul cititorului  alfabetul cunoașterii și al imaginației.
   
 Constantin Lavinia, IX C: Frigul iernii s-a evaporat în prezența blitz –urilor și a cărților (și desigur a personalului bibliotecii: doamna Anamaria Cătănoiu, doamna Nicoleta Oprișan și doamna Gogu Irimița).                 

 Ștefănescu Mihaela, IX C: La bibliotecă am remarcat faptul că nu orice carte își conservă frumusețea exterioară. Am încercat să surprindem în fotografii ipostazele cărții în timp, de la edițiile vechi până la cele mai noi. Atmosfera a fost bineînțeles senzațională. (la fel și doamnele bibliotecare)    

Lupu Raluca Mirabela, IX C: Cartea este inima și sufletul tău, oglinda ta. Dacă o rupi din nepăsare sau dispreț, îți sfâșii inima sau sufletul, dacă o mâzgălești, îți zgârii propria oglindă, dacă o ții închisă în întuneric, îți arunci și îți închizi propria inimă. Eliberează-te de ignoranță, eliberează cărțile și iubește – le. Și, mai ales, citește-le.
Caragiale

Ochiul din bibliotecă


Citite și răscitite

O mare de cărți vechi

Confortabil...citind o carte

Imaginație...

Noi și cartea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu