Asa a inceput totul...


joi, noiembrie 10, 2011

Ochiul din bibliotecă - Cititori şi fotografi

ne simțim bine în bibliotecă

tot prin bibliotecă...

în vizită prin bibliotecă

în depozit

prof. Ana-Maria Cornilă-Norocea

Creativi
În depozitul de carte

Logo proiect




Am lansat un nou proiect cultural-educativ de promovare a bibliotecii, cărții și lecturii, Ochiul din bibliotecă – cititori și fotografi, cu elevi de liceu.

Inițiat de prof. Ana-Maria Cornilă-Norocea, CN Cuza, proiectul realizat în cadrul parteneriatului încheiat între Colegiul Naţional “Al.I.Cuza” şi Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea are ca protagoniști elevii claselor IX – XII și se va desfășura în perioada noi. 2011- mai 2012 la sediile Bibliotecii Județene.
Deja prima întâlnire a avut loc pe 2 noiembrie la Sala de lectură și Centrul de Limbi Străine: primele fotografii și primele texte au fost realizate...iar blogul tematic e în lucru.

De ce un nou proiect?
Iniţiator: prof. Ana-Maria Cornilă-Norocea,
Coord. Clubul de Arta Imaginii “Imago Mundi” CNAIC

Ca să evidenţiem unele ipostaze inedite ale cărţii şi bibliotecii în cadrul unor activităţi cu un caracter sincretic, în care lectura şi creaţia de text se îmbină cu lectura şi creaţia de imagine. Scopul este acela de a stimula gustul elevilor pentru lectură, fotografie şi arta imaginii, fundamentând sau extinzând o serie de competenţe culturale, estetice şi axiologice necesare pentru formarea intelectuală şi afectivă a elevilor.

Activităţile incluse pot fi asimilate unor strategii de marketing cultural, în măsura în care promovează imaginea favorabilă a unor “produse” culturale şi urmăresc să convingă publicul- ţintă că biblioteca şi cartea nu sunt perimate, ci merită investiţii solide de timp, imaginaţie, reflecţie.

Proiectul se constituie astfel într-o invitaţie la a privi / a contempla, gest presupus deopotrivă de lectura unui text şi de fabricarea /  vizualizarea unei fotografii. ”Ochiul din bibliotecă“ îi aparţine în acelaşi timp cititorului şi fotografului, celui care citeşte o carte şi celui care o transpune în fotografie, creatorului şi receptorului său, elevului şi profesorului, participanţilor la proiect şi publicului observator.  
                              

Ce ne propunem să facem

- să realizăm fotografii ce vor ilustra ipostaze inedite ale cărţii, fotografii ce vor fi incluse într-un ciclu de expoziţii intitulate “Fotografii livreşti”  
- să realizăm imagini publicitare ce au ca temă promovarea cărţii şi a bibliotecii  
- să realizăm fotografii dedicate operei diverşilor autori (în special din literatura română)
- să realizăm texte pe tema cărţii şi a bibliotecii, pornind de la un cuvânt, un titlu, un text citit sau de la un incipit / final dat 
- produsele obţinute în cadrul proiectului vor fi incluse într-o broşură ce va purta titlul proiectului

Și mai concret...produsele finale sunt:
- broşura “Ochiul din bibliotecă” de promovare a bibliotecii și lecturii  
- ciclu de expoziţii sub titlul “Fotografii livreşti “
- blog tematic al proiectului
- DVD de prezentare a desfăşurării proiectului
- un scurt-metraj de promovare carte și lectură

Unde și când ne întâlnim:
din noiembrie 2011- mai 2012
          
-          lunar, vinerea între orele 11-12, şedinţele Clubului de Arta Imaginii “Imago Mundi” se vor ţine la sediul din strada Maior Sava al bibliotecii sau la una dintre filialele bibliotecii

-          bilunar, miercurea între orele 14-15, şedintele clubului se vor ţine la sediul din strada Maior Sava sau la una dintre filialele bibliotecii
 
-          semestrial, cursul opţional de “Lectură şi scriere creativă” şi ora de literatura  română se vor ţine la sediul din strada Maior Sava, joia de la orele 14.00 la 16.00
  

...ce am simțit în bibliotecă!
Cu sfială am pășit, unul câte unul în marea clădire plină cu cele mi rare cărți. Aș fi putut petrece ore în șir printre rafturile cu cărți, doar eu și numeroasele titluri atractive. Observam dragostea și mândria din vocea doamnelor bibliotecare atunci când vorbeau despre bibliotecă. Mă bucur că lucrează acolo oameni care îndrăgesc cărțile cu adevărat. Când ușile închise se deschideau în fața noastră simțeam un privilegiu. (Ștefan Andreea, cls. a IX-a, CN Cuza)
În acea bibliotecă m-am simțit ca într-un paradis, înconjurată de cărți. Am fost plăcut impresionată să aflu că mulți oameni trec pragul bibliotecii în fiecare zi. Mulți suferă în ziua de azi de bibliofobie, fiind obișnuiți sănu citească. După vizitarea Bibliotecii Județene din Focșani m-am hotărât să citesc mai mult. (Ana Maria Ichim, cls. a IX-a, CN Cuza)
Atâtea cărți într-o singură clădire…Nu pot uita repede această zi  și abia aștept următoarea noastră vizită în lumea cărților. (Soricu Alina, cls. a IX, CN Cuza)
Fiecare dintre noi credea că toate acele cărți sunt în cutii, unele peste altele, însă am fost plăcut surprinși să vedem că de fapt în depozit este o ordine impecabilă. (Petrea Georgiana, cls. a IX, CN Cuza)

(Prof. Ana - Maria Cornilă – Norocea
Anamaria Cătănoiu – Coord. Centrul de Limbi Străine) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu