Asa a inceput totul...


sâmbătă, martie 20, 2010

O altfel de francofonie...SINCERĂ ȘI NATURALĂ










A fost o vizită emoționantă atât pentru copii, cât si pentru noi, ca bibliotecari. Le-a plăcut enorm la bibliotecă și au declarat la unison că vor să revină, să facem poate o oră de franceză aici, printre cărți.

          Am pus la cale un mic “plan” să-l convingem pe domnul director al Școlii din Bordeasca Veche să îi mai aducă și altă dată și să-i însoțească și dumnealui. Și copiii își doresc acest lucru. Și își mai doresc ca data următoare să stea mai mult, să avem timp să vizităm și celelalte sedii ale Bibliotecii Județene, și mai ales Secția pentru Copii. Nu le-au văzut niciodată... Acum însă timpul a fost prea scurt din păcate...mult prea scurt.

          Au fost 20 de copii cărora le-am prezentat toată biblioteca, cărțile și activitățile ei. Au venit și ei pregătiți să ne ureze de primăvară, cu câteva poezii în franceză. Deşi sunt începători la franceză, primul an de studiu, s-au descurcat foarte frumos să recite câteva poezii destul de grele pentru nivelul lor. “Scena” pentru recitare a fost grădina Centrului, pe care au adorat-o.

          Pentru că le place să citească (i-am provocat la o discuție despre locul lor preferat de lectură de acasă și am primit câteva răspunsuri extrem de …natural, în mijlocul case, în pod printre fân, seara când e liniște în cameră, etc) și le place franceza (au mărturisit că o iubesc pe Steluța, știe să le predea franceza, “are o metodă foarte bună”, declara Răzvan) i-am înscris pe toți. Și-au ales basme romanesti traduse în limba franceză.

          Am făcut și o mulţime de poze, şi au dorit să aibă fiecare, în parte, câte o fotografie cu bibliotecarii.  Nici nu vroiau să mai plece. Neluţa Ifrim ne-a făcut cea mai frumoasă mărturisire şi declaraţie la final. “Sunt atât de emoţionată. Aţi prezentat atât de frumos biblioteca, nici nu am cuvinte să exprim ce simt…e foarte frumos aici”.

          Și emoțiile noastre au fost la fel de mari. Pentru că au fost atât de sinceri, de naturali, ne-au îmbrațișat și ne-au sărutat la final. Nu ne-am așteptat, dar a fost cel mai frumos cadou de primăvară, pe care l-am SIMȚIT din suflet.

          Astfel de activități sunt cele real educative și sperăm ca și alte școli să promoveze cartea și lectura în modul acesta. Este cel mai simplu dar cel mai important pas înspre educație pe care îl pot face cadrele didactice dar și părinţii. Cu toţii trebuie să ne implică mai mult pentru educaţia copiilor noştri. (Anamaria Cătănoiu-coordonator Centrul de Limbi Străine)

 

joi, martie 18, 2010

Francofonia pe înţelesul copiilor


Centrul de Limbi Străine al Bibliotecii Judeţene Vrancea va sărbători Ziua Internaţională a Francofoniei prin lectură, alături de elevii Şcolii nr. 1 Bordeasca Veche.
Vineri, 19 martie, ora 9.00 - Centrul de Limbi Străine va primi vizita elevilor Şcolii nr. 1 din Bordeasca Veche care vin special pentru a sărbători francofonia la bibliotecă. Cei 21 de elevi ai clasei a V-a vor fi însoţiţi de profesoara Steluţa Bătrânu, care este şi unul dintre profesorii voluntari ai Clubului de franceză pentru copii din cadrul Centrului de Limbi Străine.
Copiii vor vizita biblioteca, vor fi înscrişi şi vor putea împrumuta cărţi în limba franceză. În plus ei se pregătesc şi cu un mini program artistic în limba franceză, dedicat francofoniei.
Deasemenea vor putea admira, răsfoi şi lectura din cărţile de copii în limba franceză ce vor fi prezentate cu această ocazie într-o expoziţie deschisă, intitulată „Francofonia pe înţelesul copiilor”.  
Parteneriatul nostru educativ cu profesorii voluntari de la cluburile de limbi străine se extinde şi în afara Centrului de Limbi Străine. De data aceasta vizăm categorii de public tânăr, dezavantajat din punct de vedere geografic. Este prima dată când aceşti elevi vor vizita Biblioteca Judeţeană, vor fi înscrişi la bibliotecă, vor putea împrumuta cărţi în limba franceză şi vor sărbători Ziua Internaţională a Francofoniei într-un mod educativ. Este o iniţiativă binevenită din partea profesoarei Steluţa Bătrânu şi care a fot susţinută de conducerea Şcolii din Bordeasca Veche. Sperăm ca astfel de activităţi comune să fie în număr cât mai mare iar motivaţia să fie cu adevărat cea educativă, în folosul elevilor.”
(Anamaria Cătănoiu – Coordonator Centrul de Limbi Străine).


luni, martie 08, 2010

Cântece și desene despre femeie










Ca de obicei, o activitate reușită și frumoasă de 8 martie când ne-am întâlnit cu toții, membri CLT și voluntari ai Centrului de Limbi Străine, să cântăm, să o “desenăm” și  să o “interpretăm” pe mama și femeia  în general.

Am fost vreo 30 și am stat împreună vreo 4 ore și ceva până pe la 7 seara, vineri! Membrii de la CLT au venit cu chitara și vioara și au cântat superb pe tot parcursul workshop-ului cântece în română și engleză. A fost cel mai frumos, mai intim și mai sensibil “ambient muzical”.

Workshop-ul cu Anne a început pe la 4 și a durat vreo 3 ore! Cu adevărat , maraton psihologic! Discuțiile au fost mai mult decât  profunde, revelatoare și pline deînvățăminte pentru tinere în general, dar nu numai.  A fost o participare “mixtă” foarte interactivă din care și băieții au avut ce învăța despre femeie și chiar despre ei înșiși. Cu toții au conștientizat importanța asumării feminității iar fetele în general au fost interesate de exprimarea atributelor feminității în contextual societății modern. S-au discutat  și s-au analizat mult și diferențele de gen, toți au creat un climat de dezbatere interactiv în care exprimările personale au adus la suprafață probleme reale cu care se confruntă tinerii astăzi.

Partea a doua a atelierului a fost una practică, în care ne-am propus un exercițiu de expresie artistică a concepției despre femeie și feminitate în contemporaneitate. S-a lucrat pe echipe, pe coli de duplex, și fiecare echipă și-a reprodus propria concepție despre tema propusă.  Ce a iesit...vedeți în poze.

Oricum, concluzia întregii întâlniri a fost una extrem de pozitivă și creativă, s-a stimulat comunicarea directă verbal și non-verbală  și s-au născut noi idei și proiecte. Adică, viitoare workshop-uri pe teme complementare, deoarece acesta cu siguranță a captat atenția.

Azi, chiar de 8 martie, acțiunea continuă în stradă cu flori și felicitări pentru doamne și domnișoare. Sperăm că gestul tinerilor va fi primit așa cum se cuvine, pentru că sunt oferite din suflet…de copil.

O Primăvară splendidă  tuturor!

Cu mult draggg, Ana, Adi și echipa POTPOURRI!

(Anamaria Cătănoiu, Coordonator Centrul de limbi străine, Preşedinte Asociaţia Potpourri)

miercuri, martie 03, 2010

Cu şi despre femeie de 8 martie


Biblioteca Judeţeană Vrancea-Centrul de Limbi Străine, Consiliul Local al Tinerilor din cadrul Primăriei Municipiului Focşani şi Asociaţia POTPOURRI organizează în parteneriat mai multe activităţi dedicate zilei de 8 martie.

E adevărat, cu o floare nu se face primăvară, dar o floare poate aduce zâmbetul pe chipul unei femei.

“Într-o societate în care oamenii uită să dăruiască din suflet, ne-am gândit să demonstrăm lumii că tinerii ţin încă la sărbătorile primăverii. 8 martie este ziua femeilor, ziua tuturor mamelor, ziua sensibilităţii, când redevenim cu toţii copii. “(Scînteianu Alexandra, Coordonator proiect CLT şi Secretar CLT, clasa a X-a, Liceul Pedagogic “Spiru Haret”)

“Va fi o activitate frumoasă şi o colaborare frumoasă între instituţii. Anul acesta le propunem tinerilor şi celor interesaţi, cu precădere adolescente, un atelier practic cu un specialist, care să sondeze profunzimea psihologică a femeii. Sperăm ca în urma acestei activităţi multe adolescente să se descopere şi să înţeleagă mai bine latura feminină şi psihologia femeii. Este o acţiune cu tineri şi pentru tineri, deoarece ei sunt cei care trebuie să beneficieze cel mai mult de atenţia tuturor.” (Anamaria Cătănoiu, Coordonator Centrul de limbi străine, Preşedinte Asociaţia Potpourri)


ACTIVITĂŢI
1. Vineri, 05 martie 2010 la sediul Centrului de Limbi Străine
  15.00 – 16.00: cântece dedicate mamei interpretate de elevi şi membri ai CLT
  16.00 – 18.00: Workshop “Femeia în contemporaneitate” susţinut de Anne Marie Popa, consilier psihologic şi membru al Asociaţiei Potpourri, însoţit de o expoziţie de carte pe tematica Feminism şi psihologia femeii, din colecţiile Centrului de Limbi Străine.

Conţinut workshop
Prezentarea conceptelor de feminitate, identitate de rolului de gen, comportament psihosocial, agresivitate- cuvinte cheie
Prin intermediul acestui work-shop se aduce în atenţia auditoriului problematica actuală a femeilor contemporane, copleşite de multitudinea problemelor de viaţă şi de existenţă, ceea ce îndeamnă la înţelegerea corectă şi profundă a aspectelor multilaterale ale vieţii cotidiene.
Istoria evoluţiei familiei poate explica istoria dezvoltării şi modificării rolurilor conjugale. Femeia contemporană, prinsă în vîrtejul vieţii, copleşită de mulţimea responsabilităţilor şi îndatoririlor, uită să se bucure de lucrurile simple ale vieţii – credinţă, familie, cămin.

2. Luni, 08 martie 2010, în stradă
În jurul prânzului: împărţirea de flori unui număr de 400 de doamne şi domnişoare focşănene, de către membrii CLT, şi felicitări din partea Bibliotecii Judeţene şi a Asociaţiei Potpourri.


luni, martie 01, 2010

Remedii pentru sănătate cu Ovidiu Bojor












...au fost discutate, analizate, experimentate de publicul participant la conferinţa de sâmbătă, 27 februarie, de la Centrul de Limbi Străine.

Invitat special a fost binecunoscutul farmacist şi fitoterapeut care a emoţionat prin discurs şi prezentare şi l-a rândul său a fost extrem de emoţionat de primirea făcută şi interesul celor care au participat.

Timp de 3 ore şi mai bine, toţi invitaţii au captat publicul cu discursurile despre sănătate, remedii, curiozităţii, atât din metodele pe care cu toţii  le mai ştim, dar şi lucruri noi, interesante, din cultura şi medicina pofetică musulmană.

Este adevărat că publicul a  fost unul relativ „de specialitate”, adică printre participanţi au fost medici, farmacişti, profesori, oameni din domeniul culturii, care au apreciat tema şi discursurile din cadrul conferinţei şi au intervenit activ cu întrebări, completări, răspunsuri.

Pe lângă discuţiile propriu zise s-au lansat şi numeroase titluri de carte ale Acad. Prof. Dr. Ovidiu Bojor (5 tituri), ale Asociaţiei „Surori Musulmane” şi Centrului Cultural Islamic (Medicina Profetică şi Coranul) şi ale profesorului Vasile Gîsculescu-Angheliu (Varanchea la Nerej şi energiile sale), titluri care au fost donate şi Bibliotecii Judeţene Vrancea cu autograf.

Cărţile Acad. Ovidiu Bojor deţinute de Biblioteca Judeţeană Vrancea au constituit „recuzita expoziţională” pentru a familiariza publicul cu exemplarele existente în colecţiile biblitecii care pot fi consultate iar titlurile aduse de domnul profesor vor intra pe rafturile bibliotecii ca donaţie a autorului. Publicul a avut oricum şansa de a achiziţiona aceste titluri direct de la autor în cadrul conferinţei.

Partenerii şi prietenii noştri de la Asociaţia „Surori Musulmane” şi Centrul Cultural Islamic, respectiv preş. Asociaţiei, Sevinci Gemaledin, preş. Abu Al-Ola Al-Ghaithi şi dir. Demirel Gemaledin, au oferit în dar celor prezenţi Coranul, mape, pixuri şi punguliţe cu seminţe crude.

Atmosfera a fost ca de obicei una degajată, s-a râs, s-au legat prietenii, s-au stabilit contacte şi s-au născut deja noi teme de discuţie pentru viitoarele întâlniri. Sperăm ca domnul profesor Ovidiu Bojor să revină la Focşani  pentru alte întâlniri de suflet, cum a şi promis.

Emisiunea cu interviul luat domniei sale va fi difuzată astăzi, 01.03.2010, pe postul de televiziune local, Focus TV, de la ora 21.00.

Mulţumim tuturor invitaţilor de sâmbătă pentru frumosul “mărţişor”, mulţumim deasemenea din suflet partenerilor noştri pentru eforturi şi implicare, mulţumim publicului participant şi, în general, tuturor celor care ne sprijină în astfel de acţiuni, în folosul comunităţii noastre.

La Mulţi Ani şi o primăvară frumoasă şi caldă, dragii noştri, şi vă aşteptăm cu drag ACASĂ!

(Anamaria Cătănoiu, Coordonator Centrul de Limbi Străine)