Asa a inceput totul...


luni, decembrie 19, 2011

Anul acesta Moș Crăciun sunt tinerii...


Trupa lui Moș Crăciun
Vineri, 16 decembrie, numai bine între Moș Nicolaie și Moș Crăciun, am vizitat din nou sediul bibliotecii județene din strada Maior Sava, pentru a dărui și pentru a fi dăruiți. Câțiva elevi de la clasele a IX-a B și a IX-a C de la CNC au  hotărât să meargă să împodobească bradul și să ducă daruri la Centrul de limbi străine și la Sala de lectură, unde semestrul acesta au fost primiți cu multă căldură aproape săptămânal și le-au devenit astfel o a doua casă în timpul proiectului “Ochiul din bibliotecă. Împreună cu doamnele bibliotecare Corina Aiacoboae, Mariana Greculescu și coordonatorul Centrului de limbi străine, Anamaria Cătănoiu, am împodobit bradul, am cântat colinde, am facut fotografii. Deveniți spiriduși ai lui Moș Crăciun, elevii de la clasele IX B și IX C au dăruit bibliotecii mai multe cărți și apoi s-au îndulcit cu fursecurile dăruite de doamnele bibliotecare. 
 
Ștefănescu Mihaela, IX C: Atmosfera a fost atât de plăcută încât m-am simțit ca acasă. Doamnele bibliotecare ne-au îndulcit ziua cu prăjituri gustoase și cu suc. Împodobirea bradului printre cărți a fost cel mai frumos lucru pe care l-am făcut. 
 
Tudose Maria, IX C: Atmosfera de la bibliotecă m-a fermecat. Am lucrat în echipă pentru a împodobi bradul iar rezultatul a fost uimitor: un brad verde–auriu strălucitor. Și fiindcă suntem în preajma Crăciunului, am vrut să facem o faptă bună și am dăruit câteva cărți bibliotecii. 
 
Teodorescu Ana-Maria, IX C: Astăzi am simțit cu adevărat venirea sărbătorilor, chiar dacă nu a nins.   
 
Stratulă Andreea, IX C: Singurul lucru diferit care rămâne totuși același în fiecare an este Crăciunul. Magia lui, bradul, colindele, zăpada, totul… Mirosul de sărbătoare se simte și în bibliotecă. Strălucirea bradului dintre cărți dăinuiește în sufletele noastre: globurile multicolore, cadourile, clopoțeii, colindele, fiecare reprezintă câte un cuvânt din povestea Crăciunului pe care noi o citim pasionați an de an. Ne-am jucat cu beteala și globurile, împodobindu-ne unul pe celălalt, zâmbind, glumind și uitând de viața cotidiană cu grijile ei, fiind mai copii ca niciodată. Crăciunul și copilăria conferă  sufletului o forță ce nu va dispărea niciodată. 
 
Lupu Raluca, IX C: Nașterea Domnului se apropie, iar o dată cu sărbătoarea aceasta copiii se pregătesc sufletește, dăruind bibliotecii câte un colț din inima lor: o carte. 
   
Urloiu Irina, IX C: Pozele noastre spun totul despre farmecul zilei… Priviți! 
 
Constantin Lavinia, IX C: Cu fiecare glob primit bradul părea mai luminos și mai fericit.   
   
Năstase Alexandru, IX B: Împodobind bradul, am simțit spiritul Crăciunului alături de colegi. Cărțile pe care eu le-am pus sub brad au fost dăruite cu drag, ca să le citească și alții. 

Preda Ciprian, IX B:  A fost un eveniment deosebit de important pentru mine și îmi doresc, bineînțeles, să se repete.

(prof. Ana-Maria Norocea-Cornilă

Cadourile Moșului

Moși lucrând în echipă

Împodobim bradul

Suntem veseli

Cărți ...dulci

Ne împodobim și noi

Vedeți câte cadouri?

Așa arată la final

joi, decembrie 15, 2011

End of story...și totuși spectacolul cărții continuă

Frumoasele din povestea cărții
Vineri, 9 decembrie, ne-am întâlnit din nou la sediul bibliotecii judetene din strada  Maior  Sava pentru a continua filmările pentru scurt-metrajul din proiect. Am îmbinat încă o dată seriozitatea și voia bună, filmul și cartea, biblioteca și spațiul imaginar al orașului livresc, într-o încercare de a redescoperi și de a pune reciproc în valoare sensurile iubirii si ale lecturii. De data aceasta, gangsterii- cititori s-au confruntat într-o bătălie crâncenă printre rafturile sălii de lectură, au învățat că violența nu rezolvă conflictele și că dragostea poate salva totul. Finalul? O nuntă de poveste, a oamenilor și a cărților, în care s-au împăcat romanele, cititorii lor, gangsterii, acțiunea și iubirea. (prof. Ana-Maria Cornilă-Norocea)

Țibrea Claudiu George, IX B: Astăzi, la filmări, m-am simțit ca un adevarat șef al mafiei. În timpul luptei dintre cele două clanuri am văzut cum este să iei decizii, cum poți  lua un prizonier și cum este să îți pierzi unul dintre oameni.

Gătin  Rareș,  IX B: Am crezut că a fi actor e ușor, dar am descoperit că e o munca grea. E greu să devii serios când ești mereu obișnuit să ai zâmbetul pe buze. 
 
Costache Andrei, IX C: Chiar dacă ajung greu la locul filmării, mă distrez de minune și mă bucur că sunt cu toții colegii și cooperăm pentru un film memorabil.  
  
Nenciu Cristina, IX B: Câteva ore superbe, ore de poveste, de vis. Am intrat cu toții în farmecul lumii imaginare și am încercat să fim cât mai aproape de performanța unor actori adevărați. 
  
Dana Manole, IX B: Dincolo de aparențele războinice, filmul are o sensibilitate aparte. 
   
Lupu Raluca, IX C: Cărțile formează împreună un oraș de vise, în care personajele au evadat din cărțile lor de dragoste și de acțiune. Cele două clanuri de mafioți se ceartă, se luptă, povestea sfârșindu-se cu nunta la masa cărților.                        
                                
Strătulă Andreea, IX C: Experiența de a simți frumusețea trecutului, combinată cu parfumul îmbietor al cărților. .. 
Orice început are și un sfârșit. Un început cu certuri și confruntări armate, urmat de o poveste de dragoste și încheiat cu o nuntă magnifică alături de cărți.  
Muncim, nu glumă!

Delicatețe lectorială

Zâmbete și carte

Uniți prin dragostea de carte

Cavaleri și domnițe

Domnița cărții


marți, decembrie 13, 2011

Ochiul din bibliotecă și cărțile vechi

Vineri, 2 decembrie, ora 11, după o vacanță luuungă… de o zi, ne-am reluat activitățile din cadrul proiectului. Ne-am propus de data aceasta să redescoperim farmecul cărților vechi, să explorăm ediții (uneori unicat) publicate de mult, să ne redefinim relația cu timpul, care îmbătrânește nu doar oamenii, ci și cărțile, cărora însă nu le scade nicidecum valoarea. O filă desprinsă și îngălbenită, o copertă  decolorată și boțită reprezintă de fapt tributul pe care cartea îl plătește trecerii  timpului și pasiunii cititorilor. (Prof.Ana-Maria Cornilă-Norocea)   


Participanți: șapte eleve de la clasa a IX-a C, CNC (ceilalți au mai stat în vacanță până la ora 13, când au început orele de curs).

Maria Tudose, IX C: Cărțile vechi și rupte m-au întristat la început, dar doamnele bibliotecare ne-au explicat cât de valoroase sunt încă și cum se pot recondiționa. Pentru mine, biblioteca rămâne cel mai frumos univers.        
    
Teodorescu Ana-Maria, IX C: M-a impresionat experiența de la bibliotecă, deoarece a fost ca o întoarcere în timp prin intermediul paginilor îngălbenite și scorojite de  vreme. Oricum ar arăta, până la urmă, o carte întipărește în sufletul cititorului  alfabetul cunoașterii și al imaginației.
   
 Constantin Lavinia, IX C: Frigul iernii s-a evaporat în prezența blitz –urilor și a cărților (și desigur a personalului bibliotecii: doamna Anamaria Cătănoiu, doamna Nicoleta Oprișan și doamna Gogu Irimița).                 

 Ștefănescu Mihaela, IX C: La bibliotecă am remarcat faptul că nu orice carte își conservă frumusețea exterioară. Am încercat să surprindem în fotografii ipostazele cărții în timp, de la edițiile vechi până la cele mai noi. Atmosfera a fost bineînțeles senzațională. (la fel și doamnele bibliotecare)    

Lupu Raluca Mirabela, IX C: Cartea este inima și sufletul tău, oglinda ta. Dacă o rupi din nepăsare sau dispreț, îți sfâșii inima sau sufletul, dacă o mâzgălești, îți zgârii propria oglindă, dacă o ții închisă în întuneric, îți arunci și îți închizi propria inimă. Eliberează-te de ignoranță, eliberează cărțile și iubește – le. Și, mai ales, citește-le.
Caragiale

Ochiul din bibliotecă


Citite și răscitite

O mare de cărți vechi

Confortabil...citind o carte

Imaginație...

Noi și cartea