miercuri, septembrie 28, 2011
Experiența IELTS- informații prețioase despre examenele internaționale II
Articol preluat de pe site-ul roxandrei.ro, cu acordul autorilor
http://roxandrei.ro/utile/examenul-de-engleza-toefl/
IELTS, the International English Language Testing System este un test internațional de limba engleză conceput pentru a evalua abilitatea lingvistică a candidaților care vor să studieze sau să lucreze într-o țară unde limba de comunicare este engleza.
IELTS îndeplinește cerințele de limbă engleză necesare pentru admiterea la cursurile academice din cadrul tuturor instituțiilor de învățământ superior din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și de peste 2500 de instituții din SUA (inclusiv universitățile din Ivy League). Testul este recunoscut de instituții, companii și guverne precum: Departamentul de Imigrări Australia, Serviciul de Imigrări Noua Zeelandă, Consiliul Medical Irlanda, Consiliul Medical Australia și Canada, Maersk și Shell.
Testul nu este recomandat candidaților sub 16 ani.
Formatul testului IELTS
Există două module dintre care puteți alege: Academic și General Training.
Modulul Academic este util candidaților care doresc să studieze la un nivel de “undergraduate” sau “postgraduate” la universitățile străine
Modulul General Training este util candidaților care doresc să emigreze într-o țară în care limba de comunicare este engleza (Australia, Canada, Noua Zeelandă, UK).
Ambele module acoperă cele patru abilitați de limba: listening, reading, writing și speaking. Toată lumea are același test de Listening și Speaking. Testele de Reading și Writing sunt diferite pentru modulele Academic și General Training.
Testele de Listening, Reading și Writing trebuie date în aceeași zi. Nu există pauze între testele scrise. Testul de Speaking poate fi dat în maxim 7 zile înainte sau după examenul scris.
Fiecare Secțiune (Listening, Reading, Writing, Speaking) se punctează de la 1 la 9, iar în final se face media celor 4 note și se aproximează la cel mai apropiat număr. Notele posibile sunt din 0.5 în 0.5( ex. 7-7, 5-8-8, 5-9 etc).
Structura testului IELTS-Academic
1)Listening
Partea de Listening durează aproximativ 30 de minute (plus 10 minute timpul de transfer pe foaia de răspuns) și este alcătuita din 40 de întrebări. Întrebările pot fi de diferite feluri: de alegere, de asociere, diagrame, hărți, de completat un formular, un tabel, un grafic, un rezumat.
Părțile testului de Listening:
Secțiunea 1- o conversație între 2 persoane dintr-un anume context social (ex.o conversație dintre o recepționistă și un client)
Secțiunea 2- un monolog plasat într-un context social (ex. un discurs despre organizarea unei conferințe)
Secțiunea 3- o conversație între maxim 4 persoane plasată într-un context educațional (ex. o discuție între un profesor și un student despre un proiect de cercetare)
Secțiunea 4- un monolog despre un subiect academic
Fiecare secțiune poate fi ascultată o singură dată!
2)Reading
Secțiunea de Reading are 40 de întrebări ce trebuie rezolvate în 60 de minute. Tipurile de întrebări sunt: identificarea informației (True/False/Not Given), identificarea unor afirmații (Ye/No/Not Given), potrivirea unor titluri pentru paragrafe, completarea unor propoziții sau a unui rezumat al textului, completarea unui tabel, unei diagrame etc, întrebări cu răspuns scurt.
Testul de Reading este împărțit în 3 secțiuni, cu un total de 2 150-2 750 de cuvinte.
Secțiunea 1- conține două sau trei texte scurte, dintre care unul poate fi compus din 6-8 paragrafe foarte scurte despre un subiect comun.
Secțiunea 2- conține două texte despre subiecte care au de obicei legătura cu munca (cum să aplici pentru o slujbă, facilități de muncă, etc).
Secțiunea 3- un text mai lung și mai complex despre un subiect de interes general
3)Writing
Examinarea Writing durează 60 de minute și conține 2 părți.
Partea 1- candidații trebuie să descrie, să analizeze și explice informațiile dintr-un tabel, un grafic sau o diagramă.
Partea 2- un eseu de opinie, argumentativ sau discuția unei probleme.
4)Speaking
Testarea Speaking durează cel mai puțin, și anume 11-14 minute și are 3 secțiuni. Candidatul este înregistrat.
Secțiunea 1- Prezentare și Interviu (4-5 minute)
Examinatorul se prezintă și îl întreabă pe candidat să se prezinte și să își confirme identitatea. Examinatorul îl întreabă pe candidat generalități despre subiecte familiare (casa, familie, slujba, școala, interese).
Secțiunea 2- Discurs (3-4 minute)
Examinatorul îi dă candidatului un cartonaș și îi cere să vorbească despre subiectul scris pe acesta. Candidatul are la dispoziție 1 minut să se pregătească și 1-2 minute să vorbească.
Secțiunea 3- Discuție (4-5 minute)
Examinatorul îi pune candidatului mai multe întrebări ce au legătura cu subiectul de la secțiunea 2. Aceste întrebări îi oferă oportunitatea să vorbească despre idei mai abstracte.
Sfaturi pentru examenul IELTS
Listening
1.De obicei, în discuții, cel care vorbește poate afirma un lucru, iar mai târziu să se corecteze. Este important să ascultați cu atenție până la sfârșitul convorbirii.
2.Incearcă să anticipezi ce va spune vorbitorul.
3.Incearcă să fii concentrat tot timpul. De multe ori, mintea îți poate zbura în altă parte pentru câteva secunde, iar acele secunde să fie esențiale pentru rezolvarea a 5 întrebări.
4.Citește, scrie și asculta în același timp.
5.Nu lăsa spații goale pentru că răspunsurile greșite nu se penalizează.
6.Este mai bine să scrii cu majuscule pentru că dacă scrisul tău de mână nu va fi înțeles sau va fi prost înțeles, vei fi depunctat.
Reading
1.Nu sta prea mult timp pe o întrebare. Dacă nu știi răspunsul, treci mai departe și te poți întoarce la final la întrebare.
2.Ține minte că nu ai timp suplimentar de transfer pe foaia de răspuns. În 60 de minute, trebuie să citești textele, să răspunzi la cele 40 de întrebări și să scrii răspunsurile pe Answer Sheet.
3.Înainte de examen, este bine să citești cat mai mult (reviste, ziare, cărți).
4.Îți poți da seama despre ce este vorba într-un paragraf doar uitându-te la prima fraza.
5.Nu te concentra pe cuvinte pe care nu le știi.
6.Încearca să termini o secțiune în 20 de minute.
Writing
1.Încercuiești cuvintele cheie în cerință.
2.Împarte paragrafele clar.
3.Nu repeta idei, puse într-o altă formă.
4.Nu te îndepărta de subiect.
5.Evită limbajul colocvial.
6.Nu scrie prea mult, în special pentru Partea 1.
7.Păstrează-ți timp la sfârșit să recitești și să corectezi eseul.
Speaking
1.Dezvoltă-ți răspunsul cât se poate de mult.
2.Acesta nu este un test care îți testează cunoștințele, ci îți cere să îți exprimi opinia. Nu îți face griji dacă nu crezi ca răspunsul tău nu e suficient de sofisticat.
3.Pregatește-ți de acasă subiectele “clasice” (advertising, technology, music, arts, health, education etc), însă nu trebuie să le memorezi așa cum le-ai scris. Examinatorul îți va da seama dacă răspunsurile tale nu sunt spontane.
Cerințe minime pentru universități
Deși IELTS este un test ușor de limba engleză, sistemul de notare îl fac un examen greu. Pentru a lua nota 9 la orice secțiune, ai voie la maxim o greșeala. Pentru 8.5 la maxim 3, iar pentru 8 la 4-5.
Admitere la o facultate: prestigioasă (7 sau 7.5, depinzând de domeniu), bună (6.5), mediocră (6)
Admitere la master: 6.5-7
Centrele de testare IELTS din România
București- British Council Bucharest
Cluj Napoca-British Council Cluj-Napoca
Iași-British Council Iași
Timișoara-British Council Timișoara
Puteți găsi mai multe informații pe site-ul oficial al examenului IELTS.
Materiale pregătitoare recomandate
Eu am folosit cartea de la Barron’s, în care sunt multe trucuri pe care le poți folosi la examen și cuprinde 4 teste Academic și 2 General Training. Puteți downloada cărți gratuit de pe Scribd. Vă recomand Cambridge Ielts 7 și 8 (conțin modele de teste).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu