Asa a inceput totul...


luni, martie 21, 2011

Hedonism lectorial de Ziua Poeziei





























Astăzi am sărbătorit Ziua Internațională a Poeziei la Bibliotecă, într-un cadru frumos, de suflet, cu mult soare. După sufletul omului ar spune unii. Noi spunem, după sufletele copiilor care ne-au încântat cu versuri calde și voci tremurânde.

Scriitorul Gheorghe Andrei Neagu și-a lansat ultimul volum de poezii, Lacrima iubirii, înconjurat de prietenii de la Cenaclul pe care îl coordonează, bibliotecari de la bibliotecile comunale din Vrancea și elevi de la Colegiul Național Al. I. Cuza” din Focșani.

Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene Vrancea, a făcut o incursiune lirică în poezia autorului, dezvăluindu-i misterele și înțelesurile. Mariana Vicky Vîrtosu și Constanța Cornilă au recitat din versurile poetului și prietenului de penel. Autorul însuși și-a expus gândurile și sentimentele pe care le-a resimțit scriind această carte.

Cel mai emoționant moment însă a fost creat de copii, de elevii care au venit să sărbătorească poezia la ea acasă, într-un locaș de cultură, păstrător de cuvinte, deci și de poezie. 14 mici recitatori ne-au încântat cu vocile senine. Goethe, Shakespeare, E.A. Poe., Blaga, Stănescu, Voiculescu, Arghezi, Gheorghe Andrei Neagu sună altfel din glasurile lor. Și mai mult, și-au depășit imaginația și măiestria creând colaje ce includ versurile preferate ale copiilor și poeme cu definiții proprii date poeziei. La final copiii au primit cartea lansată cu autograf din partea autorului, în semn de recunoștință.

Toți am fost emoționați, un moment ce trădează cu adevărat un real „hedonism lectorial”, ca să o cităm pe coordonatoarea copiilor, Prof. Ana Maria Cornilă Norocea, cea care i-a îndrumat și i-a însoțit pe copii în acest periplu poetic. S-au născut idei de colaborare între cele două generații care să sădească mai adânc dragostea celor tineri pentru poezie și să umple de un suflu nou și proaspăt experiența celor deja inițiați.

Dante scria la intrarea pe tărâmul întunericului – Abandonați orice speranță, voi cei ce intrați aici.” Încercând timid o metamorfozare lirică, aș spune…Abandonați orice speranță cei ce intrați pe tărâmurile poeziei, căci frumusețea cuvântului vă va încătușa.

(Anamaria Cătănoiu, Coordonator Centrul de Limbi Străine)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu